Manual on Assuring Food Safety Conditions in Fish Landing and Processing

CRFM Special Publication no. 12

Bibliographic Details
Main Authors: IICA, Bridgetown (Barbados), Unión Europea (UE) Madrid, España, Caribbean Community, Georgetown (Guyana), Comité Nacional para la Aplicación de Medidas Sanitarias y Fitosanitarias (República Dominicana), Caribbean Forum, Georgetown (Guyana), Goulding, Ian
Format: Libro
Language:Inglés
Published: Caribbean Regional Fisheries Mechanism (CRFM) 2017
Subjects:
Online Access:http://repositorio.iica.int/handle/11324/4208
id RepoIICA4208
record_format dspace
institution Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura
collection Repositorio IICA
language Inglés
topic Procesamiento de alimentos||food processing||processamento de alimentos||traitement des aliments
Abastecimiento de agua||water supply||abastecimento de água||approvisionnement en eau
Calidad del agua||water quality||qualidade da água||qualité de l'eau
Agua potable||drinking water||água potável||eau potable
Inocuidad alimentaria||food safety||inocuidade dos alimentos||sécurité sanitaire des aliments
Pesca||fisheries||pesca||pêches
Alimentos de origen marino||seafoods||alimento de origem marinha||produit alimentaire origine marine
Higiene de los alimentos||food hygiene||higiene dos alimentos||hygiène des aliments
Manejo de desechos||waste management||gestão de resíduos||gestion des déchets
Control de plagas||pest control||combate às pragas||lutte antiravageur
Productos procesados||processed products||produto processado||produit transformé
Productos congelados||frozen products||produto congelado||produit congelé
Empaquetado||packaging||acondicionamento||conditionnement
ARICPC
BARBADOS
CARIBE
Representación Barbados
spellingShingle Procesamiento de alimentos||food processing||processamento de alimentos||traitement des aliments
Abastecimiento de agua||water supply||abastecimento de água||approvisionnement en eau
Calidad del agua||water quality||qualidade da água||qualité de l'eau
Agua potable||drinking water||água potável||eau potable
Inocuidad alimentaria||food safety||inocuidade dos alimentos||sécurité sanitaire des aliments
Pesca||fisheries||pesca||pêches
Alimentos de origen marino||seafoods||alimento de origem marinha||produit alimentaire origine marine
Higiene de los alimentos||food hygiene||higiene dos alimentos||hygiène des aliments
Manejo de desechos||waste management||gestão de resíduos||gestion des déchets
Control de plagas||pest control||combate às pragas||lutte antiravageur
Productos procesados||processed products||produto processado||produit transformé
Productos congelados||frozen products||produto congelado||produit congelé
Empaquetado||packaging||acondicionamento||conditionnement
ARICPC
BARBADOS
CARIBE
Representación Barbados
IICA, Bridgetown (Barbados)
Unión Europea (UE) Madrid, España
Caribbean Community, Georgetown (Guyana)
Comité Nacional para la Aplicación de Medidas Sanitarias y Fitosanitarias (República Dominicana)
Caribbean Forum, Georgetown (Guyana)
Goulding, Ian
Manual on Assuring Food Safety Conditions in Fish Landing and Processing
description CRFM Special Publication no. 12
format Libro
author IICA, Bridgetown (Barbados)
Unión Europea (UE) Madrid, España
Caribbean Community, Georgetown (Guyana)
Comité Nacional para la Aplicación de Medidas Sanitarias y Fitosanitarias (República Dominicana)
Caribbean Forum, Georgetown (Guyana)
Goulding, Ian
author_facet IICA, Bridgetown (Barbados)
Unión Europea (UE) Madrid, España
Caribbean Community, Georgetown (Guyana)
Comité Nacional para la Aplicación de Medidas Sanitarias y Fitosanitarias (República Dominicana)
Caribbean Forum, Georgetown (Guyana)
Goulding, Ian
author_sort IICA, Bridgetown (Barbados)
title Manual on Assuring Food Safety Conditions in Fish Landing and Processing
title_short Manual on Assuring Food Safety Conditions in Fish Landing and Processing
title_full Manual on Assuring Food Safety Conditions in Fish Landing and Processing
title_fullStr Manual on Assuring Food Safety Conditions in Fish Landing and Processing
title_full_unstemmed Manual on Assuring Food Safety Conditions in Fish Landing and Processing
title_sort manual on assuring food safety conditions in fish landing and processing
publisher Caribbean Regional Fisheries Mechanism (CRFM)
publishDate 2017
url http://repositorio.iica.int/handle/11324/4208
work_keys_str_mv AT iicabridgetownbarbados manualonassuringfoodsafetyconditionsinfishlandingandprocessing
AT unioneuropeauemadridespana manualonassuringfoodsafetyconditionsinfishlandingandprocessing
AT caribbeancommunitygeorgetownguyana manualonassuringfoodsafetyconditionsinfishlandingandprocessing
AT comitenacionalparalaaplicaciondemedidassanitariasyfitosanitariasrepublicadominicana manualonassuringfoodsafetyconditionsinfishlandingandprocessing
AT caribbeanforumgeorgetownguyana manualonassuringfoodsafetyconditionsinfishlandingandprocessing
AT gouldingian manualonassuringfoodsafetyconditionsinfishlandingandprocessing
AT iicabridgetownbarbados manualparaelaseguramientodelainocuidaddelosalimentosenlasetapasdedesembarqueyprocesamiento
AT unioneuropeauemadridespana manualparaelaseguramientodelainocuidaddelosalimentosenlasetapasdedesembarqueyprocesamiento
AT caribbeancommunitygeorgetownguyana manualparaelaseguramientodelainocuidaddelosalimentosenlasetapasdedesembarqueyprocesamiento
AT comitenacionalparalaaplicaciondemedidassanitariasyfitosanitariasrepublicadominicana manualparaelaseguramientodelainocuidaddelosalimentosenlasetapasdedesembarqueyprocesamiento
AT caribbeanforumgeorgetownguyana manualparaelaseguramientodelainocuidaddelosalimentosenlasetapasdedesembarqueyprocesamiento
AT gouldingian manualparaelaseguramientodelainocuidaddelosalimentosenlasetapasdedesembarqueyprocesamiento
AT iicabridgetownbarbados manuelpourgarantirlesconditionsdesecuritesanitaireaudebarquementetalatransformationdupoisson
AT unioneuropeauemadridespana manuelpourgarantirlesconditionsdesecuritesanitaireaudebarquementetalatransformationdupoisson
AT caribbeancommunitygeorgetownguyana manuelpourgarantirlesconditionsdesecuritesanitaireaudebarquementetalatransformationdupoisson
AT comitenacionalparalaaplicaciondemedidassanitariasyfitosanitariasrepublicadominicana manuelpourgarantirlesconditionsdesecuritesanitaireaudebarquementetalatransformationdupoisson
AT caribbeanforumgeorgetownguyana manuelpourgarantirlesconditionsdesecuritesanitaireaudebarquementetalatransformationdupoisson
AT gouldingian manuelpourgarantirlesconditionsdesecuritesanitaireaudebarquementetalatransformationdupoisson
AT iicabridgetownbarbados handleidingvoorhetwaarborgenvandevoedselveiligheidbijdeaanvoerenverwerkingvanvis
AT unioneuropeauemadridespana handleidingvoorhetwaarborgenvandevoedselveiligheidbijdeaanvoerenverwerkingvanvis
AT caribbeancommunitygeorgetownguyana handleidingvoorhetwaarborgenvandevoedselveiligheidbijdeaanvoerenverwerkingvanvis
AT comitenacionalparalaaplicaciondemedidassanitariasyfitosanitariasrepublicadominicana handleidingvoorhetwaarborgenvandevoedselveiligheidbijdeaanvoerenverwerkingvanvis
AT caribbeanforumgeorgetownguyana handleidingvoorhetwaarborgenvandevoedselveiligheidbijdeaanvoerenverwerkingvanvis
AT gouldingian handleidingvoorhetwaarborgenvandevoedselveiligheidbijdeaanvoerenverwerkingvanvis
_version_ 1808111583773065216
spelling RepoIICA42082023-04-28T18:44:53Z Manual on Assuring Food Safety Conditions in Fish Landing and Processing Manual para el aseguramiento de la inocuidad de los alimentos en las etapas de desembarque y procesamiento Manuel pour Garantir les Conditions de Sécurité Sanitaire au Débarquement et à la Transformation du Poisson Handleiding voor het waarborgen van de voedselveiligheid bij de aanvoer en verwerking van vis IICA, Bridgetown (Barbados) Unión Europea (UE) Madrid, España Caribbean Community, Georgetown (Guyana) Comité Nacional para la Aplicación de Medidas Sanitarias y Fitosanitarias (República Dominicana) Caribbean Forum, Georgetown (Guyana) Goulding, Ian Procesamiento de alimentos||food processing||processamento de alimentos||traitement des aliments Abastecimiento de agua||water supply||abastecimento de água||approvisionnement en eau Calidad del agua||water quality||qualidade da água||qualité de l'eau Agua potable||drinking water||água potável||eau potable Inocuidad alimentaria||food safety||inocuidade dos alimentos||sécurité sanitaire des aliments Pesca||fisheries||pesca||pêches Alimentos de origen marino||seafoods||alimento de origem marinha||produit alimentaire origine marine Higiene de los alimentos||food hygiene||higiene dos alimentos||hygiène des aliments Manejo de desechos||waste management||gestão de resíduos||gestion des déchets Control de plagas||pest control||combate às pragas||lutte antiravageur Productos procesados||processed products||produto processado||produit transformé Productos congelados||frozen products||produto congelado||produit congelé Empaquetado||packaging||acondicionamento||conditionnement ARICPC BARBADOS CARIBE Representación Barbados CRFM Special Publication no. 12 This manual was developed within the framework of the EU funded 10th EDF Sanitary and Phytosanitary (SPS) Project, under the terms of a contract “Capacity Building of regulatory and industry stakeholders in Aquaculture and Fisheries Health and Food Safety to meet the SPS requirements of international trade”, implemented by Megapesca Lda, Portugal. This operational manual is one of eight manuals aimed at providing a structured approach to training in field, laboratory, market, and trade (import and export) activities related to the safety of fish and fish products for human consumption. The strengthening of sanitary conditions throughout the region is expected to lead to improved health and well-being of national populations, and increased international trade in fishery products. Este Manual fue desarrollado en el marco del Proyecto Sanitario y Fitosanitario financiado por el 10º FED de la UE (SPS), bajo los términos de un contrato de "Reforzamiento de las capacidades de los organismos reguladores y de la industria para promover la sanidad y seguridad alimentaria en los campos de la acuicultura y pesca con el objeto de poder cumplir con los requisitos sanitarios y fitosanitarios del comercio internacional", implementado por Megapesca Lda, Portugal. El resultado esperado es el fortalecimiento de las capacidades en los niveles nacionales y regionales para satisfacer los requisitos sanitarios y el aseguramiento de la inocuidad de los productos pesqueros, incluyendo la acuicultura interior y marina y también garanticen la existencia de normas alimentarias seguras para los productos de la pesca en la región satisfaciendo al mismo tiempo las exigencias de los mercados externos. Ce manuel du Projet Sanitaire et Phytosanitaire (SPS) a été élaboré dans le cadre d’un projet de l’UE, financé par le 10ème FED, sous la dénomination du contrat « Renforcement des capacités des acteurs en charge de la règlementation et de l'industrie de l'aquaculture et de la pêche en sécurité sanitaire et alimentaire afin de répondre aux exigences SPS du commerce international », et mis en œuvre par Megapesca Lda, Portugal. Le résultat attendu est que les capacités qui seront construites, à un niveau national et régional, pour les exigences règlementaires sanitaires des produits de la pêche et de l’aquaculture (d’origine continentale et marine), assureront également les normes sanitaires sûres pour les produits de la pêche dans la région, tout en répondant aux exigences de leurs partenaires commerciaux à travers le monde. Deze handleiding is opgesteld als onderdeel van het door de EU gefinancierde 10e sanitaire en fytosanitaire (SPS)-project van het Europees Ontwikkelingsfonds volgens de bepalingen van het contract “Capacity Building of regulatory and industry stakeholders in Aquaculture and Fisheries Health and Food Safety, to meet the SPS requirements of international trade”, uitgevoerd door Megapesca Lda., Portugal. Het te verwachten resultaat is dat op nationaal en regionaal niveau competenties worden ontwikkeld op het gebied van gezondheids- en voedselveiligheidsvoorwaarden voor gevangen en gekweekte (zoet- en zoutwater-)visserijproducten, om veilige voedselnormen voor visserijproducten in de regio te waarborgen en te voldoen aan de eisen van de wereldwijde handelspartners van de regio. 2017-09-06T17:50:43Z 2017-09-06T17:50:43Z 2016 Libro http://repositorio.iica.int/handle/11324/4208 en CRFM Special Publication application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf Caribbean Regional Fisheries Mechanism (CRFM)