Evolución estacional de nutrimentos en guindo dulce (Prunus avium L.)

The variability of foliar N, P, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Zn, and B content as a function of time was studied in an irrigated, 18 year old cherry orchard (Prunus avium L.). Samples were taken during two seasons at 1.5 clays intervals from leaves of 1, 2 to 3 and 4 to 5 years old woody branches. In general,...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores principales: Vidal, I, Venegas, A, Hidalgo, C
Formato: Artículo
Lenguaje:Español
Publicado: Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA) 2022
Materias:
Acceso en línea:https://repositorio.catie.ac.cr/handle/11554/11946
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spelling RepoCATIE119462022-09-03T16:18:19Z Evolución estacional de nutrimentos en guindo dulce (Prunus avium L.) Seasonal variability of the leaf mineral composition of cherry (Prunus avium L.) Vidal, I Venegas, A Hidalgo, C ESTACIONALIDAD EVOLUCIÓN NUTRIENTES PRUNUS AVIUM PLANTACIONES CEREZA MUESTREO CRECIMIENTO DE PLANTA Sede Central The variability of foliar N, P, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Zn, and B content as a function of time was studied in an irrigated, 18 year old cherry orchard (Prunus avium L.). Samples were taken during two seasons at 1.5 clays intervals from leaves of 1, 2 to 3 and 4 to 5 years old woody branches. In general, N, P, Cu and Zn concentrations decreased as the growth period advances, while Ca, Mg, Fe and Mn concentration showed an inverse response. The behavior of K and B was very similar, having their higher concentration at the middle of the growing season. The period of higher stability of the macro and micronutrients occurs during the summer. There is an important effect on the mineral concentration according to the leave position for all the nutrients, except for N and P. Considering the good fit of the regression equation, correction factors are proposed for samples taken at any time during the growing season. Se estudió la variabilidad del contenido foliar de N, P, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Zn y B en función del tiempo en un huerto de cerezos (Prunus avium L.) de 18 años de edad y regado. Se tomaron muestras durante dos temporadas a intervalos de 1,5 arcillas de hojas de ramas leñosas de 1, 2 a 3 y 4 a 5 años. En general, las concentraciones de N, P, Cu y Zn disminuyeron a medida que avanzaba el periodo de crecimiento, mientras que la concentración de Ca, Mg, Fe y Mn mostró una respuesta inversa. El comportamiento del K y el B fue muy similar, teniendo su mayor concentración a mitad del periodo de crecimiento. El periodo de mayor estabilidad de los macro y micronutrientes se produce durante el verano. Existe un efecto importante en la concentración mineral según la posición de la hoja para todos los nutrientes, excepto para el N y el P. Considerando el buen ajuste de la ecuación de regresión, se proponen factores de corrección para las muestras tomadas en cualquier momento del periodo vegetativo. 2022-09-02T02:29:58Z 2022-09-02T02:29:58Z 1984-10 Artículo https://repositorio.catie.ac.cr/handle/11554/11946 openAccess es Turrialba; Vol. 34, no. 4 8 páginas application/pdf Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA)
institution Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza
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Evolución estacional de nutrimentos en guindo dulce (Prunus avium L.)
description The variability of foliar N, P, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Zn, and B content as a function of time was studied in an irrigated, 18 year old cherry orchard (Prunus avium L.). Samples were taken during two seasons at 1.5 clays intervals from leaves of 1, 2 to 3 and 4 to 5 years old woody branches. In general, N, P, Cu and Zn concentrations decreased as the growth period advances, while Ca, Mg, Fe and Mn concentration showed an inverse response. The behavior of K and B was very similar, having their higher concentration at the middle of the growing season. The period of higher stability of the macro and micronutrients occurs during the summer. There is an important effect on the mineral concentration according to the leave position for all the nutrients, except for N and P. Considering the good fit of the regression equation, correction factors are proposed for samples taken at any time during the growing season.
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