Factores que intervienen en el procesamiento del semen bovino durante su congelación
In this work we tried to find the better moment for the freezing and so we did-1440 analisis from 3 1-lolstein bulls, I Normandy and I San Martinero. All the steps in the freezing process were studied, since the adition of part of the extender to the raw semen and at one hour intervals before the fr...
Autores principales: | , , |
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Formato: | article |
Lenguaje: | Español |
Publicado: |
Instituto Colombiano Agropecuario - ICA
2019
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Materias: | |
Acceso en línea: | http://hdl.handle.net/20.500.12324/35588 |
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RepoAGROSAVIA35588 |
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RepoAGROSAVIA355882024-06-20T03:01:52Z Factores que intervienen en el procesamiento del semen bovino durante su congelación Aguirre M, Martha Anderson, Steven William Huertas V., Ernesto Fisiología animal reproducción - L53 Ganado bovino Conservación del semen Congelación Mortalidad Métodos estadísticos Ganadería y especies menores In this work we tried to find the better moment for the freezing and so we did-1440 analisis from 3 1-lolstein bulls, I Normandy and I San Martinero. All the steps in the freezing process were studied, since the adition of part of the extender to the raw semen and at one hour intervals before the freezing and post-thawing after de adition of the glicerolated extender. Tile final exam was made at 22 hours of the equilibration time. The parameters studied were motility, percentaje of live-dead sperms. acrosome morphology and the release of the intracelular glutamie oxaloacetic Iransaminase (G.O.T.) enzyme. The higest sperm mortality in the prefreezing stage was at 22 hours, but the survival after thawing gave the best results at 4 and 22 hours and the minimun values at the first hour of the equilibration period. The G.O.T. analisis showed the higest release of the enzyme when semen was frozen at 2 hours and the minor value at 4 hours, but it was not statistically significant with the other hours of freezing. The minimum acrosomic damage was obtained during the freezing at 2 hours and at 4 hours and it was observed the higest percentaje of motility. En este trabajo se persiguió determinar el momento óptimo para la congelación del semen, se realizaron 1.440 análisis en muestras provenientes de 3 toros Holstein, un Normando y un San Martinero, estudiándose todos los estados de la operación de congelación, desde que se agregó el semen la solución isotónica de citrato de sodio, yema de huevo, antibióticos y después de Ia adición del diluyente glicerolado a intervalos de una hora pre y post-congelación, haciéndose el examen final a las 22 horas. Se midieron: movilidad, proporción vivos/muertos, morfología del acrosoma y liberación de la enzima intracelular Transaminasa glutãrnica-Oxaloacética (G.O.T.). De estos parámetros se obtuvo una medida de supervivencia espermática adecuada. La mortalidad espermática precongelación alcanzó un máximo a las 22 horas, pero su supervivencia después de la congelación alcanzó los valores más altos a las 4 y 22 horas y el mínimo a la primera hora del periodo de equilibrio. El análisis de G.O.T. mostró la mayor liberación de enzima at congelar a las 2 horas y el menor valor al congelar a las 4 horas sin ser estadísticamente significativo con respecto a las otras horas de congelación. El menor daño acrosómico so obtuvo al congelar a las 3 horas. A las 4 horas se observó el mayor porcentaje de movilidad. Ganado de doble propósito-Ganaderia doble proposito 2019-11-02T12:35:46Z 2019-11-02T12:35:46Z 1978 article Artículo científico http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 info:eu-repo/semantics/article https://purl.org/redcol/resource_type/ART http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 0018-894 http://hdl.handle.net/20.500.12324/35588 2475 reponame:Biblioteca Digital Agropecuaria de Colombia repourl:https://repository.agrosavia.co instname:Corporación colombiana de investigación agropecuaria AGROSAVIA spa Revista ICA 13 3 551 558 Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Acceso a texto completo info:eu-repo/semantics/openAccess application/pdf application/pdf Colombia Instituto Colombiano Agropecuario - ICA Bogotá (Colombia) Revista ICA; v. 13 (3); 1978 |
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Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria |
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Español |
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Fisiología animal reproducción - L53 Ganado bovino Conservación del semen Congelación Mortalidad Métodos estadísticos Ganadería y especies menores |
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In this work we tried to find the better moment for the freezing and so we did-1440 analisis from 3 1-lolstein bulls, I Normandy and I San Martinero. All the steps in the freezing process were studied, since the adition of part of the extender to the raw semen and at one hour intervals before the freezing and post-thawing after de adition of the glicerolated extender. Tile final exam was made at 22 hours of the equilibration time. The parameters studied were motility, percentaje of live-dead sperms. acrosome morphology and the release of the intracelular glutamie oxaloacetic Iransaminase (G.O.T.) enzyme. The higest sperm mortality in the prefreezing stage was at 22 hours, but the survival after thawing gave the best results at 4 and 22 hours and the minimun values at the first hour of the equilibration period. The G.O.T. analisis showed the higest release of the enzyme when semen was frozen at 2 hours and the minor value at 4 hours, but it was not statistically significant with the other hours of freezing. The minimum acrosomic damage was obtained during the freezing at 2 hours and at 4 hours and it was observed the higest percentaje of motility. |
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