Aflatoxinas en maíz de clima medio y cálido, cosechado en Cundinamarca durante 1983. I. Incidencia y niveles de contaminación
In Cundinamarca corn producing area of warm climate study was performed during 1983, in order to establish the incidence of aflatoxin contamination. The levels of contamination and the influence of grain humidity percentage were determinated. From a total of 157 samples collected, 100 on the first s...
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Formato: | article |
Lenguaje: | Español |
Publicado: |
Instituto Colombiano Agropecuario
2019
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Acceso en línea: | http://hdl.handle.net/20.500.12324/35454 |
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RepoAGROSAVIA354542022-04-07T19:19:11Z Aflatoxinas en maíz de clima medio y cálido, cosechado en Cundinamarca durante 1983. I. Incidencia y niveles de contaminación Aflatoxins in corn harvested from mean and warm climate in Cundinamarca regions during 1983. I. Incidence and contamination levels Carpintero de Jimeno, Martha Peña B., Néstor E. Contaminación y toxicología de los alimentos - Q03 Maíz Zea mays Contaminación Aflatoxinas Aspergillus flavus Aspergillus parasiticus Sanidad animal Transitorios In Cundinamarca corn producing area of warm climate study was performed during 1983, in order to establish the incidence of aflatoxin contamination. The levels of contamination and the influence of grain humidity percentage were determinated. From a total of 157 samples collected, 100 on the first semester, 50% (50 samples) of them showed natural contamination with B,, B2 and G, aflatoxins. From the 57 samples taken on the second semester, 29.8% (17 samples) presented the same type of contamination. No G2 aflatoxin levels were detected in any of the analysed samples. The contamination levels varied between less than 15 ug/kg and more than 100 ug/kg. In relation to the grain humidity percentage on the aflatoxin contamination process, 12 to 12.9% interval showed the highest mean levels, 81.9 and 203.5 ug/kg for the first and second semester, respectivelly. Durante los dos semestres de 1983 se realizó un estudio para determinar la incidencia de contaminación con aflatoxinas en el maíz, en la zona productora de clima medio y cálido de Cundinamarca (Colombia), estableciendo los niveles de dicha contaminación y la influencia del porcentaje de humedad del grano en el proceso de contaminación. En total se recolectaron 157 muestras, 100 en el primer semestre y 57 en el segundo, encontrándose una contaminación natural por aflatoxinas B sub 1, B sub 2 y G sub 1 del 50% (50 muestras) en el primer semestre y del 29.8% (17 muestras) en el segundo. No se hallaron niveles de aflatoxinas G sub 2 en ninguna de las muestras analizadas. Los niveles de contaminación oscilaron entre concentraciones menores de 15 ug/kg y concentraciones superiores a 100 ug/kg. Con relación al porcentaje de humedad del grano sobre el proceso de contaminación con aflatoxinas, resultó que en el intervalo de humedad de 12.0-12.9% se presentaban los mayores niveles promedios de aflatoxinas, los cuales fueron de 81.9 y 203.5 ug/kg, respectivamente para el primero y segundo semestre. 2019-09-17T02:30:08Z 2019-09-17T02:30:08Z 1989 article Artículo científico http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 info:eu-repo/semantics/article https://purl.org/redcol/resource_type/ART http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 0018 - 8794 http://hdl.handle.net/20.500.12324/35454 16533 reponame:Biblioteca Digital Agropecuaria de Colombia repourl:https://repository.agrosavia.co instname:Corporación colombiana de investigación agropecuaria AGROSAVIA spa Revista ICA 3 297 306 Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Acceso a texto completo info:eu-repo/semantics/openAccess application/pdf application/pdf Cundinamarca Colombia Instituto Colombiano Agropecuario Bogotá (Colombia) Revista ICA; Vol. 24, Núm. 3 (1989): Revista ICA (Julio-Septiembre);p. 297-306 |
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Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria |
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Contaminación y toxicología de los alimentos - Q03 Maíz Zea mays Contaminación Aflatoxinas Aspergillus flavus Aspergillus parasiticus Sanidad animal Transitorios Carpintero de Jimeno, Martha Peña B., Néstor E. Aflatoxinas en maíz de clima medio y cálido, cosechado en Cundinamarca durante 1983. I. Incidencia y niveles de contaminación |
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In Cundinamarca corn producing area of warm climate study was performed during 1983, in order to establish the incidence of aflatoxin contamination. The levels of contamination and the influence of grain humidity percentage were determinated. From a total of 157 samples collected, 100 on the first semester, 50% (50 samples) of them showed natural contamination with B,, B2 and G, aflatoxins. From the 57 samples taken on the second semester, 29.8% (17 samples) presented the same type of contamination. No G2 aflatoxin levels were detected in any of the analysed samples. The contamination levels varied between less than 15 ug/kg and more than 100 ug/kg. In relation to the grain humidity percentage on the aflatoxin contamination process, 12 to 12.9% interval showed the highest mean levels, 81.9 and 203.5 ug/kg for the first and second semester, respectivelly. |
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