Förändring av vinterns längd och vårflod i ett borealt skogslandskap i norra Sverige - Larson, Johannes; Svensson, Arvid (2017)
Jordens klimat förändras, atmosfären och haven blir allt varmare. Dessa förändringar påverkar vattenbalansen. Kandidatarbetes syfte har varit att undersöka huruvida det skett förändringar i vinterns längd och basflöde samt vårflodens tidpunkt, högsta flöde och volym i Krycklans försökspark under perioden 1981-2015. Daglig vattenflödesdata från Krycklans Site 7 laddades ned från Krycklans öppna databas. Snödata användes för att kunna definiera vinterns början. För att upptäcka eventuella trender i datat utfördes en regressionsanalys och ett Mann-Kendall test. Resultatet från regressionsanalysen och Mann-Kendall testet visade på en signifikant trend mot kortare vintrar, lägre högsta flöde och att vårfloden startar tidigare. Ingen av analyserna visade på någon signifikant förändring i vårflodens volym, vinterns basflöde och tidpunkt för högsta flöde. Vinterns basflöde visade inte på någon förändring vilket skulle kunna bero på definitionen av vinter som användes. Studiens definition av vinter var tiden mellan snön har lagt sig till vårflodens början. Vinterbasflödet var det dagliga flödets medelvärde under vintern. Genom att studera tiden på vintern då flödet är som lägst skulle eventuellt en förändring av vinterbasflödet upptäckas. Den relativt korta period mellan 1981-2015 som studerats här kanske inte är tillräcklig för att upptäcka förändringar i ett Svenskt klimat på lång sikt.