Skattade värden för objekts- och sortimentsegenskaper jämfört med utfall efter slutavverkning - Wahlström Bergstedt, Sofia (2017)
För att täcka sitt virkesbehov köper Holmen Skog in virke från privata skogsägare men även från andra skogsföretag. Som stöd i arbetet med virkesköp från privata skogsägare finns produktionssystemet VSOP för värdering och skoglig operativ planering. Köpstödet VSOP används för att registrera avverkningsrätter samt att göra uttag- och utbytesberäkningar. VSOP är Holmens virkesköpare och produktionsledares IT verktyg i deras dagliga arbete med att kontraktera virke och planera avverkningar. Vid all typ av verksamhetsplanering och verksamhetsstyrning behövs ett bra planeringsunderlag. Dålig precision i indata stör hela produktionsprocessen inom företaget. Skattningar som stämmer dåligt med utfallet från avverkningen påverkar även företagets trovärdighet hos den privata skogsägaren. I denna studie har kvaliteten i skattning av bestånds- och sortimentsuppgifter för slutavverkningsrätter på Holmens skog utvärderats med mål att ge underlag till att förbättra skattningarna. Materialet till studien bestod av värderade och skattade avverkningsrätter som slutavverkats och mätts in mellan 1 januari 2013 till 30 juni 2015. Materialet innehöll virkesköparens skattning, VSOPs uttags- och utbytesberäkning samt den betalningsgrundande virkesmätningen som kompletterades med skördarmätning. En visuell analys gjordes för att visa på spridning och avvikelser i materialet. För att statistiskt säkerställa eventuella samband gjordes korrelationsanalyser och ortogonala regressionsanalyser. Resultaten visade att virkesköpares tenderar att i sina skattningar dra mot medeltalet. Kvaliteten varierade kraftigt i skattningarna av bestånds- och sortimentsuppgifter. Uppgifter angående löv underskattas på samtliga variabler i både VSOP och av virkesköpare. Förbättringspotential i VSOPs beräkningar finns gällande timmerandel, stamantal och beståndsuppgifter som berör löv.