Bevattning- och gödslingsförsök i ekbestånd - Glöd, Hanna; Gusebrandt, Marcus (2017)
I stora delar av Sverige är kväve- och vattenbrist en hämmande faktor för skogsträdens tillväxt. I denna studie undersöktes om gödsling och bevattning ökar tillväxten för ekbestånd i södra Sverige. Hypotesen var att gödsling och bevattning ger en positiv effekt på tillväxten. Ekbestånd anlagt år 1991 i bestånd av Quercus robur (L.) och Quercus petraea (Liebl.) indelades år 2008 i 16 parceller som behandlades med fyra olika behandlingar; bevattning, gödsling, kombinerad bevattning och gödsling samt kontrollytor. Data från försöket analyserades visuellt och med en två-vägs variansanalys för att undersöka om det fanns signifikanta samband mellan tillväxt och behandling. Resultatet var svårtolkat. Det fanns ingen tydlig trend att behandlingarna påverkat tillväxten, dock var blockeffekten signifikant för flera faktorer vilket kan bero på att parcellerna hade olika ståndortsindex. Mätningarna utfördes under en relativt kort period mellan år 2008 och år 2013 vilket kan göra att effekterna av gödslingen inte hinner visa sig. Andra möjliga förklaringar till resultatet kan vara att kvävenedfallet är högt i detta område eller att marken har en naturligt hög kvävehalt, detta gör att effekterna av gödsling blir kortvariga eller uteblir. Ek är ett relativt torktåligt trädslag med djupa rotsystem och påverkas inte lika starkt av vattenbrist som många andra trädslag, till exempel gran. Humiditeten i området är hög vilket kan göra att vattenbrist inte är en lika hämmande faktor som i andra delar av landet.