Påverkar kallt och blött väder överlevnaden hos rådjurskid (Capreolus capreolus L)? - Gavell, Carolina; Olofsson, Anna (2017)
Rådjuret (Capreolus capreolus) är ett av de mest spridda hjortdjuren och återfinns i nästan hela Europa. I Sverige är rådjuret ett av det mest jagade vilten. Lamningen sker i slutet av maj och i juni med en topp mellan 25:e maj och 7:e juni. Mortaliteten hos kiden är hög under den första levnadsmånaden. Efter predation är nedkylning en av de främsta dödsorsakerna hos kid. Vi valde att undersöka om kallt och blött väder under den första kritiska levnadsmånaden har någon påverkan på kidens överlevnad. Vår hypotes var att mortaliteten hos kiden skulle öka med antalet kalla och regniga dagar under den första levnadsmånaden och att resultatet skulle vara liknande över hela Sverige. Väderdata och avskjutningsstatistik samlades in för åren 1960–2014 för en långtidsstudie av hypoteserna och mellan åren 1995-2014 utfördes även en kortare studie av dessa. Datat jämfördes länsvis för att se om rådjursavskjutningen minskade med ökande antal kalla och regniga dagar under första levnadsmånaden. Långtidsstudien visade på en svag korrelation mellan antalet kalla och regniga dagar och rådjursavskjutningen, den kortare studien visade ingen korrelation. Våra statistiska analyser visade ingen skillnad i effekten av dåligt väder på avskjutningsstatistiken mellan de olika länen. Andra studier har dokumenterat höga nivåer av predation på kid, det är möjligt att detta kan maskera effekten av kalla och regniga dagar under första levnadsmånaden. Vi testade våra hypoteser genom attanvända ett väldigt långt datasett (55 år, med endast ”totala rådjursavskjutningen”) och ett kortare datasett (men endast med den delen av populationen som förvätas lida av kallt och regnigt väder ” kidavskjutningen”). Notera att även vårt kortare test fortfarande har ett relativt långt datasett, 20 år. Överlag ger våra analyser ett svagt stöd för hypotesen att kallt och regnigt väder reducerar tillväxten för rådjurspopulation.