Snötäckets betydelse för vinterns första tjäle i Svartberget - Behrenfeldt, Rasmus; Lindblad, Jan (2017)
Marktjäle bildas när vatten i marken fryser och är vanligt förekommande i stora delar av norra Sverige. Marktemperatur och tjälförekomst påverkar många viktiga processer i och ovan mark, e.g. rotdödlighet, mikroorganismers aktivitet, utlakning, vattenkemi och gasflöden. Den markförstärkande tjälen har även på flera sätt betydelse för skogsbruket, e.g. omfattningen av mark- och vindskador. Många faktorer styr hur lätt en jord tjälas. I den här studien läggs vikten på den isolerande snö som vintertid ofta täcker marken i boreala skogar. Syftet var att visa hur snötäckets ankomsttid, varaktighet och djup påverkar vinterns starttidpunkt för tjäle vid Svartberget, Västerbotten. Våra hypoteser var att tjälstart bestäms av lufttemperatur, marktemperatur och snöförekomst och att det sistnämnda har en stor betydelse. Snödjups-, lufttemperatur-, marktemperatur-, och tjäldjupsdata från Svartbergets försökspark för två separata årsserier (1983-1998 respektive 1994-2016) analyserades. Våra resultat indikerade flera samband mellan snöförekomst och tidpunkt för tjälstart. Det krävs även fler och/eller kallare frostdygn för att tjäle ska uppkomma under vintrar med många snödagar och stort snödjup. Inget tydligt mönster över hur tjälstartsdatum har förändrats över tiden kunde observeras. Klimatförändringar kommer på olika sätt förändra förekomsten av säsongsmässig tjäle i framtiden. Ökade temperaturer vintertid och förändringar i nederbördsmönster kan ge lokalt varierande förändringar i tjälförekomst. Effekter av dessa förändringar påverkar såväl skogsbruket som viktiga markkemiska processer och den globala kolbalansen.