Finns det några samband mellan skogsmarkens status och förekomsten av Geranium bohemicum på brandområden? - Löfdahl, Amanda (2017)
Geranium bohemicum är en brandgynnad art som etablerar sig efter skogsbränder från en långlivad fröbank. Sent i juli år 2014 startade en brand i Västmanlands län som skulle komma att bli den största på mer än 100 år i Sverige. Trots stora ekonomiska förluster och förödelse gav branden värdefullt substrat för G. bohemicum att växa och frodas i. För att ta reda på hur G. bohemicums utbredningsmönster ser ut och vad som kan ligga bakom krävs en kartläggning av G. bohemicum och en analys av skogsmarken. Min hypotes var att G. bohemicum förmodligen kräver mera näringsrik mark. Gran är normalt sett är det trädslag som förekommer på sådana marker vilket borde leda till en samvariation i deras utbredning. Studien visade att G. bohemicums distributionsmönster inte är ett resultat av slumpen. Det finns bakomliggande faktorer som spelar in på dess förekomst. Det visade sig att nävorna hade en tydlig dragning mot granmark framför tallmark. Granandelen var större i fyndplatslokalerna än generellt i området. Nävorna visade även en preferens för de lägre partierna i terrängen, företrädelsevis sedimentmarker. Näringsrika jordar och blottad mineraljord är viktiga förutsättningar för att G. bohemicum ska börja gro. Hyggen visade sig spela mindre roll för nävans utbredning. Andelen fyndplatslokaler på hyggen var lika stor som andelen hyggen i mitt avgränsade område vilket inte var särskilt konstigt då hela området var jämntorrt så skogsmark och hyggen brann lika bra.