En studie över olika låggallringars effekt på övre höjd på granbestånd i södra Sverige - Aspgren, Jakob; Sundström, Erik (2017)
Idag gallras majoriteten av Sveriges skogsmarksareal med olika gallringsprogram. I denna studie jämfördes tre olika låggallringar (med varierande antal gallringar, gallringstyrkor och tidpunkt för gallring) med ogallrade bestånds påverkan på övre höjdutveckling i granbestånd i södra Sverige. Statistiska analyser av beståndsdata från SLU:s långtidsförsök (GG-försöken) genomfördes. Resultatet visade att en försenad första gallring gav en svag signifikant negativ påverkan på övre höjd. Övriga gallringsprogram hade ingen signifikant inverkan på beståndens höjdtillväxt. Tidigare studier inom området på både gran och andra typer av trädslag visar på liknande resultat vad gäller gallringsstyrkor. En negativ påverkan på höjdutvecklingen vid en sen gallring kan förklaras med trädens behov att utveckla stam och rötter vid en friställning varav tillväxt på höjden inte prioriteras.