Rotröta i Sveriges granbestånd 1983 till 2013 - Olsson, Anneli (2017)
Varje år orsakar rotrötan stora ekonomiska förluster för skogsbruket i Sverige dels genom att grantimmer nedklassas till massaved eller brännved, men även genom de tillväxtförluster som rotrötan orsakar. Att våra skogar drabbas av rotröta är inte något nytt, man kände till detta redan under tidigt 1800-tal. Men hur har dess förekomst i granbestånd förändrats i Norrland respektive Svealand och Götaland förändrats de senaste decennierna? Att undersöka det var syftet med denna studie. Analyserna i studien gjordes med hjälp av riksskogstaxeringens data. Detta datamaterial samlades in under åren 1983-2013 från deras tillfälliga provytor. På dessa provytor togs borrprov i brösthöjd där man noterade om det förekom röta eller ej. Det datamaterial som användes i analyserna var av bestånd med minst 70 % granvolym och uppdelat i två grupper (områden); Svealand och Götaland respektive Norrland. Analyserna av datamaterialet som erhölls utfördes i Excel. De analyser som utfördes var trendanalyser med glidande fem-års medelvärdet. Trendanalyser gjordes för att se om det kunde finnas något linjärt samband mellan rötad granvolym och år. Resultatet av studien påvisade ingen tydlig signifikans på en ökad trend när det kommer till procentuell andel rötad volym. Dock kunde man se att det fanns skillnader i volymen rötad gran, att det har blivit en större volym i Svealand och Götaland, medan det hade blivit lägre i Norrland.