Hur kan inköpskostnaden på torr råvara för pelletstillverkning variera beroende på typ av råvara? - Olsson, Magdalena (2016)
För att undersöka hur inköpskostnaden på torr råvara för pelletstillverkning hos Rindi Energi AB kan variera beroende på råvarutyp, gjordes mätningar och beräkningar på råvaran. Sex olika massavedstyper ingick i studien, där fukthalt och torrhalt mättes med två olika mätmetoder. Industrin köper in massaved baserat på volym (m³fub) och målet med denna studie var att räkna ut hur mycket man egentligen betalar per ton för den torra råvaran som i slutändan blir pellets. Utifrån mätningarna och inköpspriset på massavedsråvaran har inköpspriset per ton torrsubstans räknats ut. Ett tvåsidigt parat t-test utfördes för att påvisa eventuella signifikanta skillnader mellan de båda mätmetoderna. En liten signifikant skillnad påvisades mellan mätmetoderna, men den ansågs inte påverka resultatet i stort. Inköpspriset för de olika råvarutyperna landade mellan 911- 994 kr per ton inköpt torrsubstans. De två prover som uppvisade högst inköpskostnader var prov nummer två (994kr) som bestod av tall från gallring och prov nummer sex (991kr) som hade lagrats utan bevattning i 1-2 år. Den klart lägsta inköpskostnaden per ton torrsubstans uppvisade prov nummer fyra (911kr), som bestod av tall från slutavverkning. Övriga tre prover landade på 928-946 kr per ton torrsubstans och kom alla från gallringar. Rindi Energi AB och även andra pelletsindustrier som köper in råvara i kr per m³fub har mycket att tjäna på att i så stor grad som möjligt styra vilken råvarutyp de köper in. Resultatet påvisar de nackdelar som finns med att köpa in råvara mätt i m³fub för pelletsindustrier och förhoppningsvis kan studien öka förståelsen för detta.