Geografiska beställningar av virke inom SCA Skogs skogsförvaltning i Västerbotten - Lundberg, Sofie (2017)
Västerbottens skogsförvaltning inom SCA Skog utformar sin egen avverkningsplanering, vilken benämns ”nuvarande beställningar av virke till mottagningsplatser”. De försöker då att minimera flyttkostnader för avverkningsmaskiner genom att klustra avverkningstrakterna. Förvaltningen tar inte alltid hänsyn till mottagningsplatsernas geografiska belägenhet. Sammantaget leder det till att transporterna ofta går kors och tvärs genom förvaltningen, samt att transportsträckorna blir långa. Virkesenheten inom SCA Skog vill undersöka möjligheterna med att utgå från geografiska beställningar av virke till mottagningsplatser där avverkningsplaneringen istället utgår från att minimera transportavstånden från avlägg till mottagare och därigenom minska transportkostnaden. Syftet med studien var att undersöka om transportkostnad, totalt transportarbete, medeltransportavstånd och volymvägt medeltransportavstånd minskar vid övergång till geografiska beställningar inom Västerbottens skogsförvaltning. Studien utfördes genom flödesoptimeringar via FlowOpt av transport- och produktionsdata från 2015 av förvaltningen. Optimeringarna simulerade nuvarande beställningar av virke samt geografiska beställningar av virke. Optimeringsresultaten jämfördes och besparingspotentialer uppskattades. Studien visade att besparingspotentialen låg mellan 1,5 och 6,3 miljoner kr per år inom SCA Västerbottens skogsförvaltning, vilket motsvarade 1,6 till 6,9 procent av förvaltningens totala transportkostnad under 2015. Besparingspotentialen av det totala transportarbetet låg mellan 2 och 8,9 procent av förvaltningens totala transportarbete under 2015. För att säkerställa besparingspotentialer för Västerbottens skogsförvaltning genom geografiska beställningar av virke bör även avverkningskostnadens påverkan undersökas då mängden maskinflyttar mellan avverkningstrakterna ökas.