Mars som ett mänskligt landskap - Rehn, Martina (2016)
Detta arbete undersöker och diskuterar huruvida det går att på ett teoretiskt plan knyta an till ett utomterrestrialt landskap på samma sätt som till ett erfaret, terrestrialt landskap. Det undersöker vidare om människan i och med utforskandet av Mars måste vidga sin syn på, och definition av vad ett mänskligt landskap är. Ju mer kunskap som samlas in om Mars landskap desto tydligare har bilden av förhållanden och förutsättningar på planeten blivit. Vår koppling till planeten ökar men stärks förutsättningar för anknytning till det? Människan saknar fysisk erfarenhet från marslandskapet och frågan är hur det påverkar möjligheterna för anknytning till det. Karaktäriserande nyckelbegrepp, element och koncept som definierats utifrån litteratur om landskapsanknytning appliceras på en platsbeskrivning av Mars landskap och analyseras och diskuteras i något som lättast beskrivs som en konceptuell fallstudie. Förda resonemang i arbetet visar att det åtminstone på ett teoretiskt plan finns förutsättningar för vissa former av anknytningsformer till marslandskapet. Vidare är en reflektion att ett begreppsvidgande av mänskliga landskap kan vara relevant inom vissa forskningsområden.