Ett hållbart avtryck - Pärli, Frida (2016)
Den här uppsatsen behandlar hur privat anställda landskapsarkitekter kan designa utemiljöer för att bidra till minskade utsläpp av koldioxid och ökad biologisk mångfald, i enlighet med miljökvalitetsmålen ”Begränsad Klimatpåverkan” samt ”Ett rikt växt- och djurliv”. Frågeställningarna studien svarar mot är huruvida det finns några gestaltningsgrepp som kan bidra till att vända den negativa utvecklingstrenden för de två specifika kvalitetsmålen ”Begränsad klimatpåverkan”, samt ”Ett rikt växt- och djurliv”. Dessutom ämnar uppsatsen visa på goda exempel där arkitektkontor planerat hållbart och innovativt, vilka kan kopplas till bidragandet av att lösa de nämnda miljökvalitetsmålen. Frågeställningarna besvaras genom en litteraturstudie, samt intervjuer med privat anställda landskapsarkitekter. Resultatet av litteraturstudien och intervjuerna visar att landskapsarkitekter kan minska trafikutsläpp genom prioriteringar av mer hållbar trafik i stadsrummet, samt genom medveten gestaltning med vegetation motverka de höga halterna av koldioxid i luften. Gällande biologisk mångfald visar studien att all slags förgröning av städer och tätorter är positivt bidragande, men även att det finns vissa biotoper att gestalta som är mer artrika än andra. Om förgröningen dessutom är sammanlänkad och involverar människor emotionellt svarar den än bättre mot miljökvalitetsmålet, genom att skapa spridningskorridorer för arter respektive öka människors miljöengagemang. I resultatet av de utförda intervjuerna lyfts ytterligare aspekter av miljöarbete i design och gestaltningsprocess, och goda exempel visar hur gestaltningsgreppen som tagits upp kan se ut i sin fysiska utformning. Slutsatserna som dras är att det finns flera möjligheter för gestaltande landskapsarkitekter att designa för att bidra positivt till de två miljökvalitetsmålen, främst till målet gällande biologisk mångfald.