Sparsamhetens estetik - Gillefalk, Lina Lo (2016)
Denna kandidatuppsats tar upp frågor av vikt för den gestaltande delen av landskapsarkitektens profession. I uppsatsens första del, teorin, tar avstamp i framförallt Catherine Dees filosofi om 'aesthetics of thrift', en sparsamhetens estetik, som den presenteras i boken To Design Landscape: Art, Nature & Utility. Boken är utgångspunkt i diskussioner om gestaltning och estetik, form och materialitet, och landskapsarkitektur som ett formbaserat hantverk. 'Aesthetics of thrift' ringas in genom begrepp som utility, thrift och art och sätts i relation till bland annat frågan om ekologisk hållbarhet. Några av Dees principer och strategier för 'aesthetics of thrift' redovisas kort, och det görs ett försök att i en modell sammanfatta konceptets viktigaste byggstenar. I uppsatsens andra, tillämpande del förankras teorin i praktik, genom min egen påbörjade gestaltningsprocess i Gästisparken i Vellinge. I denna del utgör mina egna skisser i blyerts det huvudsakliga materialet, kompletterade med fotografier, dagboksanteckningar och korta sammanfattningar av mina tankar kring det som visas. Den tillämpande delen avslutas med sammanfattande ställningstaganden för gestaltningen, vilka visas i två planer. I uppsatsens tredje del finns reflektioner över den egna gestaltningsprocessen. Gestaltning handlar mycket om val, och jag reflekterar över dessa i relation till uppsatsens teoretiska del. Här diskuteras därmed även hur 'aesthetics of thrift' på olika sätt kan vara till hjälp för landskapsarkitekten i dennes gestaltande praktik.