Biologisk mångfald i boendenära lägen - Ekman, Ida (2016)
Den biologiska mångfalden är hotad både globalt och i Sverige. Arbetet för att bevara den utgörs idag till stor del av att skapa reservat och restaurera miljöer. Det finns dock tecken som tyder på att detta inte är tillräckligt utan att fler bevarandestrategier behövs, som Reconciliation ecology vars syfte är att skapa miljöer där människan kan leva tillsammans med många andra arter. För att kunna öka och bevara biologisk mångfald behövs bland annat kunskap om de ekologiska processer som styr den. Vid åtgärder i boendenära lägen kompliceras situationen genom att en ökad hänsyn behöver tas till människan för att skapa positiva effekter och därmed möjlighet till en långsiktig förbättring. Eftersom kulturlandskapet kan innehålla både en hög biologisk mångfald och dessutom är en starkt människopräglad miljö har det undersökts som inspirationskälla på ett mer generellt plan, men särskilt genom en fallstudie av naturreservatet Höö i Småland.