Avel för bättre kalvningsegenskaper hos mjölkkor - Lövenhamn, Emma (SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics (until 231231), 2010)
Kalvningssvårigheter och dödföddhet är problem som finns hos svenska mjölkkor och som ökat under de senaste åren, speciellt bland förstagångskalvare. Problemen försämrar kornas välfärd och kostar pengar för bonden. Flera studier har gjorts för att kartlägga så kallade quantitative trait loci (QTL) kopplade till kalvningsegenskaper och många kromosomregioner har hittats som kan innehålla gener som påverkar dessa egenskaper. En viss oenighet finns i resultaten från studierna, men flera studier har hittat QTL kopplat till kalvningsegenskaper på kromosom 4, 6, 7, 10 och 18. Sverige har inkluderat kalvningssvårigheter i det traditionella avelsprogrammet sedan 1995 men inga större genetiska framsteg har gjorts. Andra molekylärgenetiska metoder som marker-assisted selection och genomisk selektion skulle därför kunna användas för att få bättre genetiska framsteg. I dagsläget tycks den mest lovande metoden inför framtiden vara genomisk selektion.