Betydelsen av Treponema spp. vid periodontit hos hund - Eklundh, Camilla (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2010)
Periodontit (inflammation i tandens stödjevävnad) är ett vanligt problem hos sällskapshundar. Det är en mycket smärtsam sjukdom som kan leda till tandlossning. Periodontit orsakas av orala bakterier som koloniserar tandköttsfickor, varpå stödjevävnaden runt tanden bryts ner. En bakteriegrupp som ofta förekommer i dessa fickor är Treponema spp. Dessa rörliga spiroketer har ett flertal virulensfaktorer som gör det möjligt för dem att invadera och orsaka stor skada. Treponema spp. förekommer signifikant oftare hos både hundar och människor med periodontit än hos dem utan periodontit. Vilka Treponema-arter som påträffas i tandköttsfickor hos hund och människa skiljer dock. Treponema denticola är en vanligt förekommande periodontalbakterie hos människor men den ses sällan hos hundar. Hos hund är i stället Treponema-grupp I, II och IV samt Treponema socranskii starkt sammankopplade med periodontit. Det är sannolikt att Treponema spp. är inblandade i etiologin till periodontit. Då bakterierna finns i munnen hos både hundar med och utan periodontit är det troligt att Treponema är en opportunist som är beroende av andra bakterier vid infektion. Treponema spp. är svårodlade bakterier och det har hos hundar med periodontit hittats många Treponema spp. som inte har kunnat odlas ännu. Någon av dessa ännu inte odlade Treponema spp. skulle kunna ha ännu starkare koppling till periodontit hos hund.