Att gro eller inte gro - Elwing, Thomas (2016)
Med ett klimat i förändring kommer nya utmaningar för svenska jordbruket i form av hur det bäst utnyttjar en längre växtsäsong och hur det anpassar sig till en annorlunda väderlek. Ett led i anpassningen är att utöka den inhemska sojaproduktionen. Soja har lägre behov av kvävegödsling och kan minska behovet av gödsling för efterkommande grödor. Grödan är också ett livsmedel med bland annat högt proteininnehåll och flera viktiga mineraler. Denna studie undersökte hur temperatur påverkade groningen hos fyra olika sojasorter, Be Sweet, Envy, Midori Giant och SL. Sorterna såddes i två jordar, vid fyra temperaturer (5, 10, 15 och 20°C) och i två omgångar med olika inledande förhållanden. I första omgången såddes Be Sweet, Envy och SL i alla fyra temperaturerna. SL var den sort som grodde mest med över 90 % groning i de tre högre temperaturerna och 78 % i den lägsta. Be Sweet grodde i liten mängd och Envy grodde inte alls. I andra omgången utnyttjades de tre högsta temperaturerna och då inkluderades även sorten Midori Giant. Även i andra omgången var SL överlag den sort som grodde mest, följt av Midori Giant. I 10°C grodde 64 % för SL, i 15°C 89 % och i 20oC grodde 96 %. För Midori Giant var andelen grodda vid motsvarande temperaturer 71 %, 82 % och 87 %. Även i andra omgången grodde Be Sweet i liten mängd och Envy inte alls. Resultaten från studien modellerades i statistikprogrammet JMP. Resultatet visade att temperatur är en viktig faktor för groning och att ena jorden i studien hade en större positiv inverkan på groningen än den andra. Slutsatsen blev att högre temperatur ger större mängd grodda frön och att av de fyra observerade sorterna av soja var SL den som grodde mest.