En trädgård att klappa på : ett gestaltningsförslag med fokus på det taktila sinnet för att främja välbefinnandet hos äldre - Göthlin, Jonna; Lundkvist, Annika (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Syftet med detta arbete är att föreslå en gestaltning för en sinnesträdgård som fokuserar på det taktila sinnet, samt att genom målinriktade val av både växter och hårda material främja välbefinnandet hos äldre. Upplevelser för de icke-visuella sinnena är något som ofta saknas i gestaltning. Genom målinriktade val av både växter och hårda material går det att skapa fler upplevelser i en grön miljö, eftersom starkare sinnesupplevelser kan skapas genom att gestalta för fler sinnen i en trädgårds- eller parkmiljö. Sjuka äldre människor har ofta svårt att uppleva mer än sin närmsta omgivning, vilket vanligtvis innefattar endast den gård som ligger i anslutning till deras boende. Genom att skapa goda närmiljöer kan deras välbefinnande därmed öka. Grönska och sinnesstimulans kan förbättra deras livskvalitet, vilket gör att det blir möjligt att för dem att ”leva tills de dör”. Sinnesstimulans genom känseln kan även väcka minnen till liv hos dementa. Detta gestaltningsförslag är ett konkret exempel på hur en sinnesträdgård, inriktad mot äldre och med fokus på det taktila sinnet, kan utformas. Det är anpassat efter de krav och förutsättningar som finns vid Bernadotte vårdboende i Valsätra, Uppsala. Arbetet är uppbyggt av två delar; förstudie och gestaltningsprocess. I förstudien ingår en litteraturstudie, studiebesök med intervjuer samt platsbesök med intervjuer. Gestaltningsprocessdelen inkluderar platsanalys och skisser, denna låg till grund för programpunkterna som sedan gestaltningsförslaget utformades efter. Det var av stor vikt att föreslå en gestaltning som är tillgänglig för alla på vårdboendet, även de som använder hjälpmedel som rullstolar eller rollatorer. Gestaltningsförslaget ska också underlätta besök för de på boendet som lider av demens och inbjuda till interaktion med platsens material. Förslaget innefattar en illustrationsplan, två snitt och ett antal skisser som visar på platsens karaktär. Det som eftersträvades var att föreslå en variationsrik sinnesträdgård där besökare på en liten yta kan uppleva mycket. En tillgänglig, trygg och blomstrande trädgård som inbjuder till att upptäcka sin närmsta omgivning och utmana sig själv. En växtlista med beskrivningar av de valda växternas taktila egenskaper, inklusive bilder på dessa, ingår också i gestaltningsförslaget. Där beskrivs olika växter med kontrasterande egenskaper, som det mjuka och lena lammörat och den styva och hårda taklöken. Slutligen diskuteras resultatet, metoderna och gestaltningsprocessen.