Arbetsrättsliga lagar och regler : Vilka är dessa och hur uppfattas de av arbetsgivare i svenska lantbruksföretag - Hansson, Sara (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2016)
Det här examensarbetet kartlägger och sammanställer de viktigaste lagar och regler som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare i svenska lantbruksföretag. De lagar och regler som behandlas är: medbestämmandelagen, lagen om anställningsskydd, arbetstidslagen, arbetsmiljölagen, semesterlagen, föräldraledighetslagen, diskrimineringslagen samt ett kort avsnitt om förmåner. Dessa behöver en ensam lantbrukare inte ta någon större hänsyn till. De arbetsrättsliga lagarna börjar gälla då lantbrukarens första personal börjar arbeta på gården. Genom kvalitativa intervjuer får fem arbetsgivare olika lantbruksföretag svara på frågor om hur de ser på sin roll som arbetsgivare. De får även berätta om sina kunskaper och erfarenheter av de arbetsrättsliga lagarna. Företagen är utvalda utifrån kriterierna att de ska ha geografisk spridning, olika verksamheter samt olika antal anställda. Två av de deltagande företagen är belägna i södra Norrland och tre företag är belägna i olika delar av Götaland. Antalet anställda i företagen varierar mellan 1-14 st. heltidstjänster. Lagstiftningen är komplex och många gånger dåligt anpassad till det svenska lantbruket. Arbetet redovisar hur kunskapsnivån hos de olika arbetsgivarna varierar. Några av lagarna har arbetsgivarna sällan eller aldrig kommit i kontakt med. Detta bidrar till sämre kunskap om dessa. Andra lagar har arbetsgivarna varit i kontakt med oftare vilket också gjort att de blivit mer pålästa.