Gestaltningsförslag för en skolgård på Zanzibar - Wiström, Sophie (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
Uppsatsen presenterar ett gestaltningsförslag för skolgårdsmiljön i Green Canteen, ett projekt under Arkitekter utan gränser. Green Canteen drivs av företaget Mair+Weber och syftar till att bygga en ny matkantin till SOS Barnbyn på Zanzibar. Nuvarande kantin är undermålig. Jag reste till barnbyn för att fördjupa mig i Green Canteens platsspecifika komplexitet. Konceptet för den nya kantinen rimmar med kretsloppstanken och vill synliggöra matens väg från frö till kompost. Underlaget baseras på besöket i barnbyn samt en hermeunistisk litteraturstudie. Uppsatsen synliggör vilka utmaningar som präglar skolgården och syftet är skapa en större förståelse för hur kontextuella aspekter kan läsas över kulturella och nationella gränser.