Nordiska växtväggar med fokus på konstruktion och bevattning - Block, John (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2016)
Det är hög tid att man i våra nordiska länder börjar fundera på vilka potentiella ytor för grönska som återstår när våra städer växer alltmer och blir tätare. Längre ner i Europa har gröna väggar varit populärt en längre tid, mycket tack vare växtentusiasten Patrick Blanc. Att etablera grönska på väggarna längre upp i Europa börjar bli mer accepterat. Det är inte bara valet av växterna på växtväggarna som spelar roll i vårt klimat, utan också vad som krävs av konstruktionen för att klara ett kallare klimat. Denna studie visar vilka olika system som finns på marknaden idag, år 2016 i våra nordiska länder. Idag är variationen på lösningar bred, vilket kanske är förutsättningarna för att skapa en spetskompetens på området. Allt för att kunskapen skall öka och leda till en grön och hållbar framtid.