Rullstolsburen - inte rullstolsbunden - Wångmar, Sara (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2016)
Lek är ett av de viktigaste aktivitetsområdena för barn. Arbetet beskriver vilka värden leken rymmer och vilka konsekvenserna kan bli när barn stängs ute från lekens plattform p.g.a. brister i den fysiska planeringen. Litteraturstudien påvisar att som samhället ser ut idag får barn med rörelsenedsättningar färre tillfällen att utvecklas genom aktiviteter i offentliga rum. Detta till följd av att tillgängligheten på landets lekparker ofta är bristfällig vilket leder till att barn med rörelse- och andra funktionsnedsättningar inte har samma möjlighet att vara delaktiga i lek. Resultatet kan tolkas som att den bristfälliga tillgängligheten ofta bottnar i okunskap om funktionsnedsättningar och vad dessa ställer för krav på lekmiljön. Det kan även tyda på planerares fördomar om att tillgänglig lek skulle reducera lekens utmaningar och värden för barn som mer obehindrat styr sin egen framfart samt att tillgängliga lekplatser skulle vara ekonomiskt betungande att anlägga. Fallstudier och intervjuer med arkitekterna till två lekplatser i centrala Uppsala tyder dock på att det finns många kreativa och innovativa sätt att skapa såväl tillgänglig som attraktiv lek om leklust, vilja och kunskap finns.