Planering av vindkraft i Sápmi : ett steg mot en hållbar energiproduktion eller en postkolonial maktutövning på samiska marker? - Näsman, Rut (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2016)
Urfolk runt om i världen har blivit utsatta för koloniala maktstrukturer sedan ett par århundraden tillbaka. Genom juridiska handlingar och fysiska intrång på urfolks marker har stater tagit makten över land och resurser. Målet med uppsatsen är att förstå om och i så fall hur dessa strukturer spelar in i dagens planering av vindkraftsutbyggnaden i norra Sverige där urfolket samer lever. Frågeställningar som berör kolonial historia, samiskt kulturarv och hur detta påverkas av vindkraftsutbyggnaden ställs mot hållbarhet i form av social rättvisa som teoretisk grund. En litteraturstudie av skrivet material om vindkraft och rennäring resulterar i en slutsats som svarar till frågan huruvida de koloniala maktstrukturerna går att återspegla i dagens planering. Planeringen av vindkraft i norra Sverige inkräktar på samers markrättigheter och därmed rennäringen och det samiska kulturarvet.