Jämförelse av produktivitet och kostnader för drivningsarbetet vid två olika förröjningsnivåer i första gallring av konfliktbestånd - Hjelmqvist, Rickard (SLU/Department of Forest Biomaterials and Technology (from 131204), 2016)
I Sverige finns ca 65 200 ha skogsmark som är i behov av förstagallring och i dessa bestånd är drivningskostnaden hög och virkesintäkten liten jämfört med en slutavverkning. Faktorer som styr förstagallringens ekonomi är medelstammen för beståndet, skördad volym och antalet stammar/ha av produktionshämmande underväxt samt vilken trädslagsfördelning underväxten har. Förröjningstypen innan gallring kan påverka dessa karaktärer i beståndet och därmed också ekonomin för gallringen. Syftet med denna studie var att jämföra totalkostnaden för förröjning- och drivningsarbete vid två olika förröjningsnivåer samt hur det påverkar drivningsarbetet vad gäller ekonomi, effektivitet samt produktivitet. Förröjningsnivåerna var förröjning till 8 cm och till 6 cm i dbh (brösthöjdsdiameter). Studien utfördes genom ett fältförsök i ett grandominerat bestånd med ståndortsindex G 26 beläget i Halland. Beståndet innehöll i medeltal 4500 stammar/ha varav 2900 stammar/ha utgjorde underväxt (dbh< 8 cm). Beståndet hade också ett betydande lövinslag på ca 30 %. I studien tidsstuderades skördarens och röjarens arbete. Gallringskvalitet studerades ifråga om skördad volym, skador, stickvägsbredd och stickvägsavstånd efter utförd gallring. Resultaten visade inga signifikanta skillnader mellan förröjningsnivåerna vad gäller gallringskvalitet, arbetsmomentfördelning, effektivitet eller produktivitet. Däremot hade andelen granunderväxt (stammar/ha) samt skördad medelstam en signifikant påverkan av effektiviteten för skördaren. I medeltal gav förröjningsnivå 6 cm en lägre kostnad för förröjningen men efter att drivningskostnaderna var inräknade blev totalkostnaden 2695 kr/ha högre för förröjningsnivå 6 cm. Slutsatsen var att vid beståndsegenskaper likt de i studieområdet är det mer lönsamt med förröjning till 8 cm dbh jämfört 6 cm dbh.