Skateboardåkning : ett fenomen i det offentliga rummet - Bartenius, David (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2016)
Denna uppsatsen börjar med en kort presentation av skateboardåkningens historia. Denna historiska genomgång visar hur skateboardåkare genom tiderna har tagit platser i det offentliga rummet i anspråk och hur de genom sin aktivitet använder staden och dess arkitektur på ett sätt som få andra grupper gör. Det visar sig dock att detta inte alltid uppskattas av andra grupper i det offentliga rummet och kan ibland leda till konflikter. För att få en bättre förståelse för dessa konflikter, varför de uppstår och vilka mekanismer det finns i det offentliga rummet som skapar konflikterna blir då målet med uppsatsen att undersöka teorier om det offentliga rummet. I uppsatsen undersöks även exempel där skateboardåkare har blivit exkluderade från det offentliga rummet och Malmö, en stad där kommunen arbetar aktivt med att främja skateboardåkning i staden, granskas noggrannare. Genom att göra detta hoppas jag kunna besvara frågor kring vilka teorier och synsätt det finns kring det offentliga rummet, hur dessa teorier appliceras på grupper så som skateboardåkare och slutligen se hur de relaterar till hur staden Malmö arbetar med skateboardåkning, samt om deras arbete går att applicera på andra grupper och aktiviteter i det offentliga rummet. Detta görs genom en litteraturstudie av ämnen så som ”det offentliga rummet” och ”exkludering” samt genom en intervju med personen som är skateboardsamordnare vid Malmö stad. Uppsatsen visar att det finns olika teorier kring vad det offentliga rummet är, hur det borde användas och varför grupper exkluderas från det. Vissa av dessa teorier går att använda för att förklara varför skateboardåkare hamnar i konflikt med andra grupper och varför de ibland blir exkluderade från sitt användande av det offentliga rummet. Vissa av teorierna går också att använda för att förklara varför Malmö stad främjar skateboardåkning i staden och hur delar av deras arbete påverkar stadens offentliga rum.