Odling för asylsökande; potentiella möjligheter för en förbättrad hälsa och social miljö på asylboenden - Thornander, Louise (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2016)
Asylsökande är en mycket utsatt grupp i dagens samhälle som i stor utsträckning lever med en försämrad hälsa och bristande social miljö. För att vända den negativa utvecklingen av deras situation behöver lämpliga åtgärder implementeras i samhället. Odling är en aktivitet som är välkänd för att ha en positiv inverkan på både hälsa och social miljö, särskilt för marginaliserade grupper i samhället. Denna studies mål är därför att undersöka vilka möjligheter och utmaningar för påverkan på hälsa och social miljö som kan tänkas finnas för odling med asylsökande. Studien är kvalitativ och består av både en litteraturstudie och en fallstudie, där fallstudien har genomförts genom deltagande observation. Studien fann flera tänkbara möjligheter för asylsökande med ett antal huvudteman identifierade, vilka för hälsan är: ökat mentalt välbefinnande, förbättrad fysisk hälsa, minskad stress och positiv självuppfattning. För den sociala miljön identifierades samhällsengagemang och -organisering, social inkludering och socialt nätverk. Utmaningar och negativa effekter av olika karaktär hittades också, men sammanställdes inte i teman på grund av bristande underlag i studierna. Slutsatsen är att det finns en potential för odlingsprojekt att förbättra asylsökandes hälsa och sociala miljö, ifall de rätta förutsättningarna ges. Utmaningar och negativa effekter behöver undersökas mer i framtida studier för få en mer representativ bild av dessa aspekter.