Att inventera urbana träd : syfte, parametrar, metod och löpande arbete - Lund, Anna (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2016)
Begreppet urban forestry myntades på 60-talet i USA och intresset för urbant trädförvaltande har på senare år spridits till Sverige och blivit mer och mer upp-märksammat. Träd i urbana miljöer är viktiga av många orsaker och kan värderas utifrån kulturhistoriska, sociala och naturvärdesperspektiv. Urban trädinventering kan mäta dessa värden och till exempel tillhandahålla riskbedömning och kvantifie-ring av ekosystemtjänster. Det finns dock många frågetecken kring planeringspro-cessen och väldigt lite vägledning inom ämnet. Denna litteraturstudie ger en generell överblick över planeringsprocessen och vilka aspekter som är viktiga att överväga vid utformandet av urban trädinventering. Aspekter som identifierats i denna litteraturstudie är syfte, val av parametrar, val av metod och löpande arbete. Att inventera träd är en komplex process som kräver god planering och noggrant förarbete. Det finns mängder med syften att utgå ifrån, pa-rametrar att välja mellan och metoder att ta ställning till. Utöver detta ska det lö-pande arbetet, inklusive datahantering, sammanställning och uppdatering, planeras för. Identifiering av syfte är det viktigaste då det påverkar resten av utformningen. Val av parametrar reflekterar syftet. Val av metod anpassas efter vilka parametrar som ska mätas. Det löpande arbetet handlar om att ge inventeringen förutsättningar för att användas, till exempel sammanställning och uppdatering i framtiden. Dessa aspekter påverkar varandra i hög utsträckning och kräver en process av noggrann planering.