Näringsförsök i ettårig odling av substratodlade long cane-hallon : kvävets påverkan på skördemängd och skördekvalitet - Lindberg, Johanna; Grymer, Maria (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2016)
Long cane-hallon som bärkultur, odlat i substrat och i tunnel under en säsong, är idag ett modernt och mycket framgångsrikt sätt att odla på. Denna odlingsteknik för hallon skiljer sig från andra genom att det är en kultur där man endast tar skörd på plantorna under en säsong och sedan byter ut plantorna. När vi sökte fakta på området i en tidigare kurs kunde vi inte finna någon gödslingsrekommendation som specifikt var riktat mot substratodlade long cane-hallon. Det gjorde att vi ville ta reda på mer kring ämnet och själva göra ett försök med näring i long cane-hallon. Kväve är en viktig del av de näringsämnen som hallon (Rubus idaeus L.) behöver. Men hur påverkar kvävemängden skörden i en kultur där man endast tar skörd på plantorna under en säsong och sedan slänger plantorna? För att bestämma huruvida skördemängden och skördekvaliteten påverkas av kväve genomfördes ett odlingsförsök. Ett försök sattes upp med tre behandlingar vardera innehållande 6x5 plantor. Försöket bestod av en kontrollbehandling samt en lägre och en högre kvävebehandling. Hypotesen var att se om den totala avkastningen skiljde sig mellan de tre kvävebehandlingarna. Vi undersökte också bärvikt och hållbarhet i konsumentkyl. Resultatet visade att det inte var någon skillnad mellan de tre gödslingsnivåerna på någon av de mätbara variablerna. Vi har, genom vårt försök, fått indikationer på att odlare skulle kunna minska kvävemängden i substratodlade long cane-hallon i tunnel.