Växter som erosionsskydd i vattendrag : en litteraturstudie och fallstudie av tre åar i södra Skåne - Karlsson, Anna (SLU/Landscape Management, Design, and Construction (until 121231), 2010)
Mitt examensarbete är uppbyggt med fokusering på fyra delar. En utförlig litteraturstudie där jag skriver om begreppet erosion, en sammanställning av en intervju, en översiktlig växtbeskrivning av fem växter som kan användas som erosionsskydd samt en resultatbeskrivning där jag redovisar inventeringar som jag gjort på tre åar i södra Skåne. Min litteraturstudie har utgått från svensk, engelsk, tysk och amerikansk litteratur, det har varit en utmaning att finna svensk litteratur inom ämnet. En del litteratur finns om vattenerosion längst vår svenska kust, men den berör bräckvattenväxter och salttåliga växter, vilka jag inte alls använder mig av i mitt examensarbete. Min inventering har jag gjort under hösten och vintern 2006 och 2007, samt vår och försommar 2008. De åar jag har okulärbesiktigat är Saxån, Höje å och Kävlingeån. Jag har inventerat en sträcka på 100 meter, där ån har benägenhet att erodera. Jag har dokumenterat platserna där erosion har kunnat påvisas. Sedan har jag gjort en mer grundlig inventering av växtbeståndet på platsen. Då har jag lagt ut en lina på 10 meter och därefter har jag noterat vilka växter som finns längst med linan. Denna inventering tog lång tid för att det var svårt att nyckla de olika grässorterna som fanns på platsen.