Blåbär för odling i Sverige - Ahlqvist, Amanda (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2016)
Detta arbete handlar om odling av trädgårdsblåbär. Trädgårdsblåbär är blåbär som odlas. Dit räknas Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär och hybridblåbär, som är korsningar mellan V. corymbosum och Vaccinium angustifolium, kanadensiskt blåbär, in. Vaccinium corymbosum och hybridblåbär odlas i hela världen, men främst i Nordamerika. Vaccinium angustifolium odlas i östra delarna av Kanada och nordöstra delar av USA. Dessa odlingar grundar sig på naturliga bestånd som sköts och skördas. Vaccinium myrtillus, europeiskt blåbär, odlas inte i någon form i Sverige, utan växer vilt i skogarna i de norra delarna av Europa och Asien, främst i Norden och Ryssland. Försöksodlingar finns i Danmark och Norge där man undersöker hur man bäst etablerar V. myrtillus, med plantering eller att sköta vilda bestånd. Blåbär innehåller många bra näringsämnen och antioxidanter som har positiv effekt på synen och håller dig frisk. Dess nyttighet gjort att blåbär är i ropet och hälsotidningar skriver oftast gott om detta bär. Syftet med detta arbete är att visa vilka arter av trädgårdsblåbär som är lämpliga för yrkesmässig odling i Sverige, samt ge en inblick i vad odlarna efterfrågar och väljer. I arbetet utreds även om V. myrtillus går att odla i yrkesmässig odling i Sverige. Skillnader mellan odlingstekniker och bärkvalitet hos blåbärsarterna utreds. Ett frågeformulär skickades ut till nio blåbärsodlare i Sverige, varav sju svarade. Resultatet av frågeformuläret gav att det är främst V. corymbosum och hybridblåbär som odlarna väljer och föredrar. De sorter som angavs som mest populära var ”Reka”, ”Duke” och ”Emil”. För odlarnas del var inte V. myrtillus eller V. angustifolium något man efterfrågade, på grund av buskens höjd, då dessa arter inte blir högre än 40cm. Detta arbete har visat att det som efterfrågas och är mest lämpad för odling i Sverige är V. corymbosum och hybridblåbär.