Stadens vardagsrum - ett kreativ och inspirerande rum - Ireman, Emilie (SLU/Landscape Architecture (until 121231), 2010)
Arbetet ifrågasätter hur torg ser ut och används idag. Det visar på och diskuterar hur torg skulle kunna se ut och användas i framtiden. Torget representerar ett exempel på en plats och ett rum i staden, vilket också fungerar som avgränsning för arbetet. För att nå fram till målet av arbetet genomfördes en litteraturstudie, samtal med bland annat gestaltare av och i det off entliga rummet, samt analyser av exempelplatser. Litteraturstudien fokuserade på ”torget i staden”och ”människan i stadsrummet”. Samtalen genomfördes med landskapsarkitekter och konstnärer för att få deras bild av torget och hur det skulle kunna utvecklas i framtiden. Exempelplatserna har analyserats för att visa på hur en miljö kan inspirera till kreativ rörelse. Det egna begreppet kreativ rörelse handlar om att röra sig fritt i rummet utifrån egen fantasi. Arbetet presenterar att kreativitet och lek påverkar människors hälsa och verkar på fl era andra sätt i positiv riktning. Det off entliga rummet påverkar i sin tur människornas välmående. Gestaltningen kan på så vis bidra till en ”må bra” eff ekt hos människorna. Arbetet visar att gestaltning för kreativ rörelse uppmuntrar och inspirerar till fri kreativitet och lek. Något som kan vara en funktion för torget i staden.