Feline odontoclastic resorptive lesions - Karlsson, Helena (2016)
Feline odontoclastic resorptive lesions (FORL) är en mycket vanlig tandsjukdom hos katt, med en prevalens på 29 % hos en i övrigt frisk population av katter. Det saknas i dag kunskap om faktorerna bakom sjukdomen och hur den ska förebyggas. Syftet med uppsatsen är därför att undersöka vilka etiologier till FORL det finns bevis för i forskningen, vilka etiologier som verkar troligast samt att undersöka patogenesen vid FORL. Forskningen har visat med säkerhet att FORL är vanligare ju äldre katterna blir. Det är även tydligt att sjukdomen fortgår och att det uppstår fler lesioner allteftersom. Det tyder på att det antingen finns ett yttre stimuli under en längre tid hos de flesta katter eller att det är en idiopatisk sjukdom som utvecklas långsamt. Det är tydligt att många katter med FORL har inflammation i tandköttet och tandsten på drabbade tänder. Forskningen har dock inte kunnat fastställa ett samband mellan parodontit och FORL. Det finns katter som lider av parodontit, men inte utvecklar FORL. Det är möjligt att det behöver uppstå en skada eller förändring av tandens yttre skyddande lager för att resorption ska kunna ske. Vidare diskuteras det att inflammationen kan uppstå sekundärt och bero på att lesionens oregelbundna yta gör att plack lätt får fäste där. Sannolikt bidrar inflammationen till att underhålla och förvärra sjukdomen, även om det är möjligt att inflammationen uppkommer sekundärt till en vävnadsskada. Det finns nämligen flera studier som talar för att inflammation i vävnaden utvecklar och driver förloppet vidare. Flera studier har undersökt om en hög koncentration av D-vitamin i serum kan orsaka FORL. Det finns studier som har sett ett samband mellan FORL och hög koncentration av D-vitamin i serum. Det finns dock studier som inte har sett ett sådant samband, utan tvärtom har friska kontroller haft högre koncentration av D-vitamin i serum än individer med FORL. Ytterligare en hypotes som har undersökts är om mekanisk överbelastning som uppstår när katter äter torrfoder kan ge upphov till FORL. Det finns i dagsläget inga tydliga bevis för denna hypotes. Det vore dock intressant att forska vidare på området då många katter äter mycket torrfoder. En del forskare föreslår att det skulle kunna vara flera olika etiologier som ger upphov till FORL. De anser att dessa etiologier skulle kunna verka var och en för sig eller tillsammans och orsaka sjukdomen. Det skulle mycket väl kunna vara flera etiologier som ligger bakom FORL. Det skulle förklara varför FORL ser olika ut patologiskt, och även varför forskarna har haft svårt att hitta en etiologi till FORL.