Tävlingsmomentets inverkan på travhästens munhälsa - Odelros, Emma (2016)
Det är sedan tidigare känt att risken för mjukdelsskada i munhålan ökar när hästar brukas med betsel i munnen, därtill har det visats att en stor del av den svenska ridhästpopulationen har skador i munhålan som kan korreleras till användandet av bett. Tävlande travhästars munhälsa och den utrustning som används vid tävling är ett ämne som diskuterats och debatterats i media, trots detta har travhästar aldrig undersökts efter lopp för vetenskapligt ändamål. Syftet med denna studie var att utreda om tävlingsmomentet ökar risken för skada i den tävlande travhästens munhåla. Studien utfördes i samarbete med Svensk Travsport (ST) som slumpmässigt lottade ut hästar för munhåleundersökning efter travlopp. Sammanlagt deltog 144 hästar från olika delar av Sverige. Undersökningen gjordes med hjälp av en munstege och en fiberoptisk lampa, ingen av hästarna gavs lugnande medel. Skador i främre munhålan bedömdes efter grad och storlek och registrerades i protokoll, liksom övrig information om hästen, dess huvudlag och det aktuella loppet. De tävlande hästarna jämfördes sedan mot en retrospektiv kontrollgrupp från en studie av travhästar i träning undersökta i sin hemmiljö. Resultaten visade att tävlande travhästar har en signifikant högre andel akuta skador för givna anatomiska regioner i munhålan jämfört med hästar som enbart tränar för tävling. Flera riskfaktorer för skada kunde identifieras, såsom loppets distans, tävlingsgren samt typen av utrustning som användes. Studien kunde bekräfta hypotesen att tävlingsmomentet påverkar förekomsten och omfattningen av skador i främre delen av munhålan hos travhästar.