Framskrivning av ALS data med TanDEM-X - Wästlund, André (2016)
För att ha möjlighet att sköta skogen på ett hållbart sätt krävs att vi har tillgång till tillförlitligt data om det skogliga tillståndet. Fjärranalys är och kommer vara en allt viktigare teknik för att tillägna sig denna information på ett kostnadseffektivt sätt och med önskad kvalitet. Satellitburen radar har visat sig ha potential för insamling av information om det skogliga tillståndet. Satellitparet TanDEM-X och TerraSAR-X levererar InSAR (Interferometric synthetic aperture radar) data med möjlighet till beräkning av en tredje dimension och potential för goda skattningar, med hög temporal upplösning. I detta arbete presenteras en metod för att väga samman en tidsserie av radarbilder tagna med TanDEM-X konstellationen och utifrån bilderna skriva fram skattningar utförda med en laserskanning från år 2010. Genom att nyttja flera radarbilder förväntas skattningsresultatet förbättras, ett antagande som testades genom att längden av tidsserien med radarbilder varierades. Studien utfördes på försöksfastigheten Remningstorp i Västra Götaland och som referensdata användes cirkulära ytor med en radie av 10 meter och 40 meter, inventerade år 2010 och 2014. Om 14 radarbilder tagna under perioden 2011 till 2014 används tillsammans med laserskanningen utförd år 2010, skattas den grundytevägda höjden med ett RMSE på 5,9% och volymen med ett RMSE på 18,2%, för skattningar på beståndsnivå år 2014. Skattningarna gynnades av en längre tidsserie bilder. Framskrivningsmetodiken som är beskriven i denna rapport visar god potential för framskrivning av skogliga skattningar, men behöver utvecklas ytterligare före den kan rekommenderas för praktisk tillämpning inom skogsinventering.