Ekosystemtjänster i miljökonsekvensbeskrivningar - Lavemark, Fia (2016)
Vi människor blir i dagens samhälle mer och mer urbaniserade och strategin att förtäta städer används flitigt av många kommuner då det kan minska stadens miljöpåverkan. Trots detta är vi beroende av naturen och dess processer, så kallade ekosystemtjänster (EST). EST beskrivs som de varor och tjänster som ekosystemen ger oss människor och som påverkar vårt välbefinnande. Vid förtätning finns en risk för att grönområden i staden minskar vilket kan leda till en minskad mängd EST. För att förhindra detta finns ett behov av att redan tidigt i planprocessen integrera EST-begreppet. Då översiktsplanen ska ge riktlinjer för kommunens utveckling är den ett bra verktyg för att redan tidigt ge ett helhetstänkande kring ekosystemtjänster och dess värden för kommunen. Studien syftar till att illustrera hur fenomenet ekosystemtjänster idag används vid miljöbedömningen av kommunala översiktsplaner. Resultaten visar hur fem olika ekosystemtjänster används vid miljöbedömningen av tre kommunala översiktsplaner. De miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) som studeras är från Järfälla, Malmö och Sigtuna kommun. Bearbetningen av resultatet visar att endast en av tre kommuner använder begreppet EST om någon av de studerade processerna, även om alla kommuner på något sätt använder sig av ett ekosystemtjänstperspektiv, som kan utläsas ur texten, vid miljöbedömningen. Kommunerna lägger alla stor vikt vid att bevara och skapa nya grönområden i staden. I många fall lyfts det positiva i att anlägga multifunktionella ytor för t.ex. rekreation och vatteninfiltration. Detta skulle kunna vara ett steg i att uppnå målet En god bebyggd miljö. Trots detta visar MKB-dokumenten på en risk för att mängden grönområden i staden minskar vid planutförandet, något som går mot riksdagens miljömål om En god bebyggd miljö.