Ringar på vattnet - Daving Götberg, Louise (2016)
Sedan inträdet i EU 1995 har Sverige använt en metod, Leader, för att samordna aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden. Metoden bygger på ett trepartnerskap mellan privat, ideell och offentlig sektor. Dessa sektorer skall ta ett gemensamt beslut kring en utvecklingsstrategi och välja ut de projekt som går i linje med målsättningen för området. Syftet med studien var att förstå förändring av arbetet med Leader över tid sett utifrån de olika aktörerna som agerar inom ramen för metoden. För att besvara syftet och frågeställningen har en kvalitativ metod använts. Studien är baserad på intervjuer med de aktörer som har varit aktiva i Leaderområdet för södra Bohuslän, där resultatet har tolkats utifrån de två begreppen governance och flernivåstyre. Studien visade på att det det fanns en samstämmighet i att Leader har blivit ett starkare begrepp och en legitimerad metod. Den strukturella förändringen av Leader upplevdes gå från öppen och flexibel till en mer strikt form. Urvalskriteriena, som används inför beslut, har blivit tydligare och fler och detta har inneburit att projekten ställs inför högre krav i den nuvarande perioden (2014-2020) än vad som upplevdes inledningsvis (2000-2007). De initiala projektmedlen som Leader bistår med uttrycktes ha ett symboliskt värde som stärker projektidén. Det fanns en gemensam vision från aktörerna om att intressen för lokalsamhället skall styra besluten inom den lokala aktionsgruppen, LAG. Flera informanter liksom forskning inom området, framhöll vikten av att se till de samhälleliga intressena för att skapa relevanta projekt. En framgångsfaktor visade sig vara att personer som företrädde de olika sektorerna under fler tidsperioder medförde att erfarenheter kunde tas tillvara på ett bättre sätt. Både flernivåstyre och governance genomsyras av konsensus som fanns integrerat inom beslutsprocessen. Leaderområdet lyckades genomföra projekt som efter avslutad projekttid och drevs vidare i samma regi eller på ett nytt sätt. Leader som metod visade sig ge varaktiga effekter på projekt som hade ett tydligt underifrånperspektiv.