Skoningsperiodens inverkan på rörelseasymmetrier hos häst - Ekeberg, Cecilia (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2016)
Det här examensarbetet är en pilotstudie vars syfte är att objektivt studera hur symmetrin i hästars rörelsemönster påverkas i relation till var de befinner sig i skoperioden. Det finns inga studier som visat om hovens tillväxt under en normal skoningsperiod kan påverka symmetrin i hästens rörelsemönster eller dess hälsa men det anses viktigt att sko hästar regelbundet med lagom intervall för att de inte ska få problem med hovarna och bli halta. Det finns en del studier som visat att hästar delvis kan kompensera för den ändrade hovbalansen som sker allteftersom hoven växer mellan två skoningar. Hur detta går till är dock ännu oklart. I försöket inkluderades - 22 varmblodiga ridhästar från Beridna Högvakten, Kavallerikasern. Hästarna följdes under en skoperiod och mättes vid sex tillfällen med det objektiva mätsystemet Lameness Locator på tre olika typer av underlag; asfalt, mjukt underlag och hårt underlag i trav på rakt spår. De mättes också avseende hovvinkel, tålängd och tåhöjd under hela försöket. Under försökets gång exkluderades 7 hästar av olika skäl och 15 hästar fullföljde studien. Resultatet visade att hästgruppen under en ca åtta veckors skoperiod inte blev mer (eller mindre) asymmetrisk i sitt rörelsemönster på rakt spår. Underlaget som de travade på hade inte heller något signifikant systematiskt inflytande på storleken av uppmätt rörelseasymmetri. Hästarnas hovar växte med i genomsnitt 1,2 cm från vecka 1 till vecka 8. Hovvinkeln hos hästarna ändrade sig inte signifikant under skoperioden, vilket har setts i en annan studie. Detta kan bero på svårigheten att mäta denna parameter korrekt Även om resultatet inte visade att hästarna blev mer asymmetriska i sitt rörelsemönster så skulle det vara önskvärt att följa flera hästar under en längre tidsperiod över flera skoperioder. Det är också möjligt att vi hade fått ett annat resultat om man ytterligare hade förlängt skoperioden någon eller några veckor. Behovet av fler studier på hur skoperioden påverkar hästarna är dock påtagligt.