Tidernas möjlighet? : om organisering av integrationsarbetet i Sävsjö och Vaggeryds kommun - Rogö, Lovisa (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Sverige har de senaste åren tagit emot ett stort antal flyktingar. Många utav dessa blir anvisade till mindre orter ute i landsbygdskommunerna. Mycket av ansvaret för integrationen och integrationsfrämjande åtgärder görs i civilsamhället som har fått intensifiera och behovsanpassa sina verksamheter till den situation som många kommuner idag står inför. Tendensen är att civilsamhället får en allt större roll som serviceproducent för välfärdstjänster samt integration. Att på detta sätt fördela ut ansvaret för samhällstjänster på flera instanser än den offentliga är exempel på det fenomen som kallas för governance. Det är denna ökande trend – och det samspel som allt oftare sker mellan kommun och civilsamhälle – inom flyktingfrågan som detta examensarbete behandlar. Uppsatsen behandlar organiseringen av integration i två landsbygdskommuner, Sävsjö och Vaggeryd i södra delarna av Jönköpings län. Dels presenteras den kommunala organiseringen samt de insatser som görs utav civil-samhället; dels de olika aktörernas upplevelse av civilsamhällets roll i integrationsfrågan samt samverkansinitiativ som tagits i båda kommuner. Invandringen ses av de båda kommunerna som en möjlighet och det visar sig att civilsamhället upplevs som alltmer betydelsefull och får en viktig roll i kommunernas integrationsarbete. Civilsamhället tillhandahåller viktiga mötesplatser, som kan ge en ingång till gemenskap, språk och deltagande i samhället, vilket anses vara viktiga steg för en bra integration. Civilsamhällets verksamheter bygger på volontärarbete. Intervjuerna visar att, för att det stora mottagandet ska bli ”tidernas möjlighet” måste frågan hanteras rätt och civilsamhället behöver stödjas på olika sätt, exempelvis genom att utveckla och initiera samverkansnätverk. I studien framkommer också att de olika sektorernas ansvar och perspektiv bäst tas tillvara genom ökad samverkan.