Invasivt växtmaterial : vägledning för val av träd och buskar i urbana miljöer - Samuelsson, Klara (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Introducerade arter som sprider sig invasivt i sin nya miljö anses vara ett av de största hoten mot biologisk mångfald i världen. I detta arbete studerades hur landskapsarkitekter genom kunskap om invasivt växtmaterial kan begränsa oönskad spridning i urbana miljöer. Arbetet omfattas av en förstudie, en litteraturstudie och en riskbedömning av introducerade träd och buskar. I förstudien förs ett resonemang kring varför användningen av introducerade arter i urban miljö är nödvändig samt de funktioner som växtmaterial har i staden. Litteraturstudien sammanfattar vilka biologiska egenskaper som leder till invasivitet samt redogör för de konsekvenser spridningen av invasiva arter kan medföra. Studierna uppmärksammar även situationen i Sverige och utreder vilken roll urbana miljöer och lanskapsarkitekter spelar i spridningen av invasiva arter. Studierna resulterade i upprättandet av fem kriterier för riskbedömning vid val av växtmaterial i urban miljö. Kriterierna tillämpades i en riskbedömning av det växtkompendium som används under landskapsarkitektutbildningen i Uppsala. En avslutande diskussion fördes kring de strategier som landskapsarkitekter kan använda sig av för att undvika oönskad spridning av växtmaterial. Slutsatsen var att spridning av invasiva arter kan medföra mycket allvarliga konsekvenser såväl ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Genom kunskap om växters spridningsstrategier kan rätt art användas på rätt plats och skadeverkningar undvikas.