Energiomsättning och energigivande näringsämnen hos överviktiga barn och ungdomar - Malmborg, Emelina (SLU/Dept. of Food Science, 2016)
Övervikt och fetma är ett stort folkhälsoproblem världen över och ökar kontinuerligt. Det globala förändringarna inom kost och levnadsmönster som skett har lett till en obalans mellan energiintag och energiförbrukning och anses vara grunden till övervikt och fetma hos barn och ungdomar. Syftet med denna studie var att undersöka om det finns några skillnader gällande energiintag och energiförbrukning samt om det skiljer sig i intaget av de olika energigivande näringsämnena mellan könen för överviktiga barn, 7-13 år, och överviktiga ungdomar, 14-17 år. Utifrån befintlig data från förstagångsbesökare på överviktsenheten Barn och ungdom vid Akademiska sjukhuset undersöktes energiomsättningen med hjälp av kost- och aktivitetsregistrering. Energifördelning av de energigivande näringsämnena protein, fett och kolhydrater analyserades utifrån kostregistrering. Antalet inkluderade deltagare i den här studien var 47 barn och ungdomar med en könsfördelning på 21 flickor och 26 pojkar. Resultatet av studien visade att överviktiga flickor och pojkar i åldersgruppen 7-13 år hade signifikanta skillnader gällande energiintaget av protein och kolhydrater. Skillnaderna bestod av att överviktiga pojkar hade ett högre intag av protein och överviktiga flickor hade ett högre intag av kolhydrater. I denna åldersgrupp kunde inga signifikanta skillnader påvisas för varken det totala energiintaget eller för den totala energiförbrukningen. Signifikanta skillnader mellan överviktiga flickor och överviktiga pojkar, i åldersgruppen 14-17 år, fanns gällande den totala energiförbrukning där de överviktiga pojkarna hade en högre energiförbrukningen. Signifikanta skillnader mellan könen observerades också vad gäller energiintaget av fett, där överviktiga flickor stod för det högre intaget. Inga skillnader mellan könen kunde påvisas vad gäller det totala energiintaget. På grund av studiens begränsade omfattning av antal deltagare, kan resultat endast ses som en indikation på faktiska förhållande. Mer studier och i större omfattning behövs genomföras för att erhålla valida resultat och kunna dra fler eventuella samband.