Med kroppen som referens : en upplevelsestudie av närmiljön vid tre höga byggnader - Ruth, Elin (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Då många städer är inne i en fas med tillväxt och byggande av allt högre byggnader så blir det viktigare att skapa medvetenhet om hur vi upplever miljöerna runt höga byggnader. Jag vill med detta arbete utveckla kunskapen om miljön runt höga hus genom att uppleva, undersöka och analysera. Det som händer i mötet mellan gaturummet och de höga husen. Hur platsen ser ut och hur den upplevs från en människas perspektiv. Detta examensarbete handlar om upplevelsen av den omgivande miljön kring tre höga byggnader i London, men också hur upplevelserna av dessa platser kan förmedlas vidare. Syftet med arbetet var att undersöka miljön runt höga byggnader samt om byggnadens höjd påverkar själva upplevelsen. Ett mål med arbetet var att beskriva och analysera min upplevelse av en plats och sedan förmedla upplevelsen i form av en utställning. Examensarbetet består därför av två delar, dels en skriftlig rapport och dels en utställning. Genom att använda metoder för att tydliggöra den egna upplevelsen har jag satt samman resultatet av min upplevelse till en utställning. Själva utställningen har visats vid två tillfällen en gång vid arbetsseminariet och sedan en gång vid examination. Det finns olika sätt att beskriva hur den yttre miljön upplevs i vårt inre, genom att beskriva miljöer och platser kan vi mentalt föreställa oss hur de ser ut och upplevs även då vi inte befinner oss i den. Jag använde mig av bild text och ljud för att förmedla min upplevelse av platserna. Det finns flera aspekter om upplevelsen kring höga byggnader vilket krävde en tydlig avgränsning. Eftersom arbetet gäller en tät bebyggelse, låg fokus på det publika rummet, gatumiljön och ev. torg och andra platsbildningar. Resultatet av arbetet kommer utgick från min upplevelse av en plats och jag gick inte in på frågan hur man kan göra täta städer mer människovänliga, få in mer ljus osv. Jag konstaterade att byggnaderna fanns där och fokuserade på upplevelsen av det som fanns. Vid mina besök konstaterade jag att jag vid flertalet tillfällen inte upplevde att byggnaderna var så höga som de faktiskt var när jag rörde mig runt dem. Begav jag mig iväg i området kunde jag däremot på uppleva höjden av byggnaden. Det var då jag, utan att behöva titta upp, kunde se högre än de första våningarna. När jag passerad eller rörde mig längs med byggnaden upplevde jag inte av byggnadens höjd, däremot påverkades jag i vissa fall av gatuvåningens skala. Skalan och variationen i området som helhet bidrog också till upplevelsen av platsen. En storskalig miljö bidrog till en upplevelse av en stor skala i sin helhet och därför också känslan av att husen var höga och stora. Mitt resultat redovisades genom foton och text under utställningen. Jag använde text och bild som komplement till varandra för att förtydliga vissa upplevelser.