Hur påverkar bakteriella tillsatsmedel ensilagets kvalité och produktionsförmåga? - Friman, Johanna (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2016)
Ensilage är idag det ett av de vanligaste fodermedlen till våra produktionsdjur. För att producera ett bra ensilage och bibehålla god kvalité under hela lagringsprocessen måste bonden tänka på flera faktorer för att säkerställa ensilagets kvalitet och dess nutritionsvärde. Tillsatsmedel blir vanligare för att garantera en pH sänkning och god ensilering. Valet av tillsatsmedel beror av grönmassans egenskaper vid skörd och vilka egenskaper slutprodukten ska ha. Studier har visat att heterofermentativa LAB’s förmåga att bilda ättiksyra är gynnsamt för den aeroba stabiliteten, medan homofermentativa LAB är mer effektiva när snabb pH sänkning är att önska. En kombination av de båda egenskaperna ger ett tillsatsmedel med goda egenskaper. Tillsatsmedlens faktiska inverkan på djuren och deras produktion är i dagsläget inte helt fastställt, men flera studier visar på att tillsats av bakteriemedel i grönmassan kan ge förbättrade produktionsegenskaper.