Vanliga sjukdomar och omvårdnad av neonatala föl - Melin, Tina (2016)
Födseln innebär en stor förändring för fölets kropp och organ. Efter födseln ska fölet, som tidigare varit beroende av stoet, fungera självständigt. På grund av förändringen kan föl vara mer känsliga för att drabbas av sjukdomar och komplikationer. Vanliga sjukdomar eller tillstånd som drabbar neonatala föl är icke infektiös diarré, svagt föl, sepsis och mekoniumförstoppning. Även urinblåseruptur, prematuritet, dysmaturitet, failure of passive transfer och kolik förekommer hos neonatala föl. Omvårdnaden av föl innefattar flera omvårdnadsåtgärder och kan delas in i nivåer utefter hur mycket omvårdnad som krävs. Den lägsta nivån innefattar grundläggande omvårdnad som exempelvis närings- och vätsketillförsel och den högsta nivån av omvårdnad innefattar föl som kräver kontinuerlig övervakning och assisterad andning. Omvårdnadsåtgärderna som ingår kan vara att se till så att fölen ligger på ett lämpligt underlag för att minska riskerna för liggsår och hålla fölen rena och torra för att undvika frätskador från urin. Stödmatning är också en viktig aspekt inom omvårdnaden av sjuka föl som kanske inte kan dia. Sjuka föl har en nedsatt förmåga till termoreglering och kan därför behöva extra värme genom filtar, varma dropp eller värmelampor för att inte drabbas av hypotermi. Fölens tillstånd kan ändras snabbt och det är viktigt att vara uppmärksam på fölens allmäntillstånd, vitala parametrar, beteende och difrekvens. Försämringar i dessa parametrar är ofta bland de första symptomen på sjukdom. Vilken omvårdnad som krävs avgörs av fölets tillstånd och behov. Målet med omvårdnaden är att underlätta för fölet, se till att det är bekvämt samt stödja eventuellt nedsatta kroppsfunktioner. Två föl, med samma sjukdom kan kräva olika omvårdnad beroende på hur de påverkats av sjukdomen. Vid omvårdnad av föl är kunskap om fölets normala beteende och de vanligaste sjukdomarnas symptom viktiga för att kunna skilja normala förändringar från onormala. Noggrann övervakning av vitala parametrar är viktig för att kunna upptäcka små förändringar i fölets tillstånd. Viss forskning kring omvårdnad och sjukdomar hos neonatala föl är hämtad från humanvården. Det är viktigt att känna till då det kan finnas artskillnader i svaren på behandlingar mellan människor och hästar. Få studier är gjorda på neonatala föl och omvårdnaden av dem.