Analys av säsongsvariationer vid skattning av skogliga variabler med InSAR teknik - Sjödin, Edward (2016)
Skogen är viktig på många sätt, eftersom skog är en resurs både som råvara, energikälla och kolsänka. För kontroll av tillväxt, avgång och planering av skog och skogsskötsel har man historiskt genomfört inventering med manuella metoder genom fältpersonal, vilket både är kostsamt och endast ger en bedömning om skogens tillstånd just i de ögonblick skogen inventeras. De senaste tio åren har metoder baserade på fjärranalys implementerats på många sätt, för bättre och effektivare inventering. Skattningar av skogliga variabler med laserdata har uppvisat hög noggrannhet med god kvalité, men det är ett dilemma att skanningen är kostsam och att utförd skanning snabbt blir oanvändbar när skogen förändras. Satellitburna sensorer som genererar tredimensionella data över skogen har potentialen att ge tillräckligt bra skattningskvalitét, inte minst för att skriva fram befintliga skattningarna, dessa data kan även kombineras med andra skattningstekniker och metoder. Fördelen med satellitburna sensorer är att de kontinuerligt återkommer över samma område på kort tid. I denna studie har data från satellitkonstellationen TanDEM-X använts. Interferometrisk Synthetic Aperture Radar (InSAR) är en radarteknik som satelliterna i TanDEM-X möjliggör. Studier som använt sig av InSAR teknik uppvisar mycket goda skattningsresultat för både höjd och biomassa (Persson & Fransson, 2014a). I flera tidigare studier diskuteras det om säsongs- och vädervariationer eventuellt kan påverka kvalitén på InSAR data. Denna studies syfte har varit att analysera faktorer som kan tänkas påverka InSAR data för skogliga skattningar. Med belägg från andra studier (Solberg m.fl, 2015) kan det i denna studie konstateras att temperatur påverkar skattningar av skogliga variabler med InSAR.