Employer branding inom skogsnäringen - Edvardsson, Lina; Sandell, Tina (2016)
Skogsnäringen förväntas bli mer innovativ och utveckla nya produkter för att överleva i framtiden. För att svara mot förväntningarna krävs att organisationer inom skogsnäringen rekryterar arbetskraft med andra kompetenser än vad som finns i dagsläget. Civilingenjörer är den yrkeskategori som förväntas vara mest eftertraktad. Det spås uppstå en brist av civilingenjörer i Sverige, vilket ökar konkurrensen i rekryteringen av denna kompetens. Denna studie syftar till att förstå hur ett skogsbolag arbetar med employer branding. Målet med studien är att undersöka hur ett skogsbolag kan öka sin anställningsattraktion, hos potentiell och befintlig kompetens, genom sitt employer brand.