Värdet av bin för svensk växtodling - Andersson, Torgil; Jankulovski, Filip (2016)
Denna studie analyserar olika odlingsstrategier för raps i Sverige. Det ekonomiska värdet av bin som pollinatörer i rapsodlingar utvärderas och linjesorter jämförs med hybridsorter. Konsekvenserna av ett neonikotinoidförbud i Sverige utvärderas tillsammans med de ekonomiska konsekvenserna som följer utav denna restriktion. Data används från tidigare fältförsök. Problemet analyseras med hjälp av en matematisk optimeringsmodell och Lagrange’s funktion utvärderar för optimala lösningar. Resultaten visar att kontrakt mellan biodlare och växtodlare är en viktig faktor vid beslut rörande val mellan linjesorter och hybrider. Odling av traditionella linjesorter visar sig vara ett bättre alternativ beroende på geografiskt område och klimat. I områden med strängare vintrar är hybrider viktiga för att möjliggöra en väl fungerande växtföljd. Neonikotinoidförbudet visar sig enbart påverka ett begränsat geografiskt område där skadeinsekter är särskilt problematiska. I dessa områden finns ingen enkel teknik för att odla raps givet dessa restriktioner. De ekonomiska effekterna är betydande och problem med monokultur, växtsjukdomar och skadeinsekter riskera att bli kostsamma i ett längre perspektiv.